HAMAS: Podržavamo da Rusija bude posrednik u rešavanju palestinsko-izraelskog konflikta
Musa Abu Marzuk, Foto: Printscreen Youtube

HAMAS: Podržavamo da Rusija bude posrednik u rešavanju palestinsko-izraelskog konflikta

Planeta -

Palestinski pokret Hamas podržao bi posredovanje Rusije prilikom rešavanja palestinsko-izraelskog konflikta, međutim, Izrael ne želi da se saglasi sa tim jer prati isključivo stavove SAD, izjavio je član upravnog odbora i šef Odeljenja za spoljne odnose Hamasa Musa Abu Marzuk.

„Pozdravljamo posredovanje Rusije u sukobu sa Izraelom, međutim, oni nisu odgovorili iako smo ih pitali da se Moskva priključi procesu od samog početka. Kao što znate, posrednika treba da odobre obe strane“, rekao je on.

Maruzk je takođe rekao i da veruje da SAD žele da posrednici u rešavanju konflikta butu ili Katar ili Egipat, dok Izrael želi isto što i Amerika koja, sa druge strane, ne želi da Rusija učestvuje u procesu.

„Međutim, Hamas želi da Rusija igra važnu ulogu na Bliskom istoku. To odgovara interesima potlačenih naroda i stvara ravnotežu između velikih sila u regionu“, dodao je on.

Podsetimo, predstavnici Hamasa posetili su nedavno Moskvu i sastali sa brojnim ruskim zvaničnicima. Nakon pregovora Marzuk, koji je bio u sastavu delegacije koja je posetila Moskvu, saopštio je da je Hamas spreman da oslobodi sve civile ali da to nije izvodljivo zbog intenzivnog bombardovanja Pojasa Gaze od strane izraelske vojske.

Kurir.rs/Sputnjik

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track