"O, IRANIJE LI": Mask igrom reči objavio mapu Irana opkoljenog američkim vojnim bazama
Foto: EPA Ludovic Marin Pool

"O, IRANIJE LI": Mask igrom reči objavio mapu Irana opkoljenog američkim vojnim bazama

Planeta -

Tokom protekle nedelje, najmanje 24 američka vojnika ranjena su u talasu napada na njihove baze u Iraku i Siriji, a američki zvaničnici su, manje ili više direktno, uperili prst u Iran.

Tehnološki mogul i vlasnik Iksa Ilon Mask objavio je na društvenoj mreži fotografiji mapu Irana na kojoj su označene navodne lokacije američkih vojnih baza u blizini te zemlje.

"O, Iranije li", komentarisao je igrom reči ono što izgleda kao potpuna ironija, odnosno da je Iran navodno opkoljen američkim vojnim bazama.

Na samoj mapi stoji natpis: "Iran želi rat, pogledajte koliko su blizu pozicionirali svoju zemlju našim vojnim bazama."

Tokom protekle nedelje, najmanje 24 američka vojnika ranjena su u talasu napada na njihove baze u Iraku i Siriji, uključujući jedan incident u kome je povređeno 20 ljudi, saopštili su američki zvaničnici.

Odgovornost za napade je preuzeo Islamski otpor u Iraku, koalicija manjih pokreta o kojoj se još uvek malo šta zna sa sigurnošću, prenela libanska mreža "Al Majadin". Međutim, američki zvaničnici su insinuirali da je za napade odgovoran Teheran.

Džon Kirbi, portparol američkog Saveta za nacionalnu bezbednost, u ponedeljak rekao da SAD neće dozvoliti da pretnje njihovim interesima "prođu nekažnjeno", kao i da "Iran aktivno prati ove događaje, a u nekim situacijama ih i aktivno organizuje ili podstiče one koji bi želeli da iskoriste aktuelnu konflikt".

Predsednik SAD Džozef Bajden kazao je da će Amerika odgovoriti ako se nastave napadi na američko vojno osoblje na Bliskom istoku, i da "iranski ajatolah treba da bude spreman na to".

Skoro u isto vreme, Oružane snage Irana najavile su da će narednim danima u centralnom delu zemlje održati velike vojne vežbe, u kojima će učestvovati kopnena vojska i svi tipovi vojne tehnike.

Kurir.rs/RT

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track