AMERIKA SPREMA NOVOG NUKLEARNOG MONSTRUMA: Isplivali planovi Pentagona, stiže jezivo oružje, neuporedivo jače od bombe iz Hirošime
Foto: FOTO AP

čeka se odobrenje kongresa

AMERIKA SPREMA NOVOG NUKLEARNOG MONSTRUMA: Isplivali planovi Pentagona, stiže jezivo oružje, neuporedivo jače od bombe iz Hirošime

Planeta -

Pentagon je najavio planove za novu nuklearnu bombu 24 puta snažniju od one bačene na Hirošimu 1945. godine.

Najava dolazi nekoliko dana nakon što je otkriveno da Кina planira da udvostruči svoj arsenal nuklearnih bojevih glava na više od 1.000 do 2030. godine.

Američka nova nuklearna gravitaciona bomba B61-13 bila bi izbačena iz aviona, uključujući stelt bombarder B-21 Rajder, vredan 692 miliona dolara, koji je trenutno u razvoju.

Gravitacione bombe nisu navođene, ali nova bi imala rep koji bi pomogao u ciljanju i učinio ga preciznijim.

Novo oružje mora da potpiše Кongres, ali je odmah naišlo na znake odobrenja republikanskih jastrebova.

- B61-13 će ojačati odvraćanje protivnika i uveravanje saveznika i partnera tako što će predsedniku pružiti dodatne opcije protiv određenih težih vojnih ciljeva i velikih površina - navodi Pentagon.

Pomoćnik ministra odbrane za svemirsku politiku Džon Plam nije pomenuo Кinu ili Rusiju u razgovoru o novom oružju.

- Današnja najava odražava promenljivo bezbednosno okruženje i rastuće pretnje potencijalnih protivnika. SAD imaju odgovornost da nastave da procenjuju i postavljaju kapacitete potrebne da verodostojno odvratimo i ako je potrebno odgovorimo na strateške napade i uverimo naše saveznike. B61-13 predstavlja razuman korak za upravljanje izazovima veoma dinamičnog bezbednosnog okruženja. Pruža nam dodatnu fleksibilnost - rekao je Plam.

Oružje je najnovija iteracija gravitacione bombe B61 koja je bila ključna daska američkog nuklearnog odvraćanja još od Hladnog rata.

Imaće maksimalnu snagu od 360 kilotona - 24 puta više od snage od oko 15 kilotona od bombe koja je bačena na japanski grad Hirošimu 6. avgusta 1945. godine.

Bomba bačena na Nagasaki tri dana kasnije imala je snagu od oko 25 kilotona.

Proizvodnja B61-13 neće povećati ukupan broj nuklearnog oružja u američkom arsenalu jer će druga bomba biti povučena.

SAD trenutno imaju oko 3.700 nuklearnih bojevih glava od kojih je 1.419 raspoređeno.

B61-13 će inače imati manje od jedne trećine snage najvećeg američkog nuklearnog oružja - bombe B83 koja ima snagu od 1,2 megatone. To je inače 80 puta više od bombe iz Hirošime.

Pentagon nije dao procenu troškova za projekat.

(Kurir.rs/Dejli mejl/Foto:Ilustracija)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track