PUTIN OPTUŽIO ZAPADNE SLUŽBE ZA NEMIRE U DAGESTANU: Američkim elitama i njihovim satelitima ne treba TRAJNI MIR na Bliskom istoku
Foto: EPA Sergey Guneev/sputnik kremlin

oštre reči

PUTIN OPTUŽIO ZAPADNE SLUŽBE ZA NEMIRE U DAGESTANU: Američkim elitama i njihovim satelitima ne treba TRAJNI MIR na Bliskom istoku

Planeta -

Predsednik Rusije Vladimir Putin održao je sastanak u Novo-Ogarevu sa šefovima bezbednosnih struktura Rusije na kojem je razgovarao o nemirima u Dagestanu i situaciji na Bliskom istoku.

Putin je rekao da su nemiri koji su se dogodili u nedelju isprovocirani preko društvenih mreža Ukrajine i posredstvom zapadnih obaveštajnih službi.

- Nisam siguran da visokorangirani mentori Kijeva znaju šta rade njihovi štićenici koji podstiču pogrome u Rusiji - rekao je Putin.

Predsednik Ruske Federacije je takođe naglasio da ruske obaveštajne službe i agencije za sprovođenje zakona moraju da deluju čvrsto u zaštiti ustava zemlje. Putin je poručio šefovima regiona i snaga bezbednosti da blagovremeno deluju u cilju zaštite međunacionalne i međuverske harmonije.

- Vidimo da su na Bliskom istoku, umesto da kažnjavaju teroriste, počeli da se svete po principu kolektivne odgovornosti - rekao je šef ruske države.

Dodaje da mnogi pokušavaju da iskoriste situaciju na Bliskom istoku za stvaranje raskola uključujući upotrebu laži, provokacija i agresije.

- Kad gledate krvavu, mrtvu decu, patnju staraca, smrt lekara, stisnu vam se pesnice - naglasio je Putin.

Vašington, kako je primetio Putin, želi da obuzda i destabilizuje svoje konkurente koristeći haos.

To važi i za situaciju na Bliskom istoku gde SAD diskredituju one koji su spremni da zaustave krvoproliće.

- Američki svet sa jednim hegemonom se urušava i postepeno postaje prošlost, ali države ne žele da pristanu na to - objasnio je Putin.

"AMERIČKE ELITE I NJIHOVI SATELITI GLAVNI KORISNICI GLOBALNE NESTABILNOSTI"

Američke elite i njihovi sateliti su prema njegovim rečima glavni korisnici globalne nestabilnosti.

- Njima ne treba trajni mir u Svetoj zemlji, potreban im je stalni haos na Bliskom istoku, pa daju sve od sebe da diskredituju zemlje koje insistiraju na momentalnom prekidu vatre u Pojasu Gaze na zaustavljanju krvoprolića i spremne su da doprinese rešavanju krize. Čak je i stav UN, jasno izražen stav svetske zajednice, podložan napadima, stvarnom progonu i pokušajima da se diskredituje - rekao je Putin.

Vladimir Putin je naglasio i da u ruskoj poziciji na Bliskom istoku nikada nije bilo sopstvenog interesa ili dvostrukog dna.

- Otvoreno smo izneli i izjavljujemo svoj stav i on se ne menja iz godine u godinu. Ključ za rešavanje sukoba je stvaranje suverene nezavisne palestinske države odnosno punopravne palestinske države - rekao je predsednik Rusije.

Putin je takođe naglasio da što je rusko društvo ujedinjenije, to će država moći efikasnije da brani i svoje nacionalne interese i interese onih naroda koji su postali žrtve zapadne neokolonijalne politike.

(Kurir.rs/Blic/RIA)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track