KO POBEĐUJE U UKRAJINI? Dok ceo svet gleda u Izrael, bivši britanski obaveštajac analizira - RUSKI GOLIJAT JE I DALJE JAK
Foto: AP, Shutterstock

KO POBEĐUJE U UKRAJINI? Dok ceo svet gleda u Izrael, bivši britanski obaveštajac analizira - RUSKI GOLIJAT JE I DALJE JAK

Planeta -

Bivši pukovnik britanske vojne obaveštajne službe Filip Ingram napisao je za Skaj njuz analizu trenutne situacije rata u Ukrajini.

- U julu je tadašnji ukrajinski ministar odbrane Aleksij Reznikov rekao da veruje da će Ukrajina dobiti rat do sledećeg leta i da bi mogla da bude primljena u NATO u julu 2024. Trenutna situacija na bojnom polju dokazuje da je to bila previše optimistična procena i da je odgovor na pitanje ko dobija rat ostaje neizvesno - piše Ingram.

On podseća da je početkom juna Ukrajina pokrenula svoju dugo očekivanu kontraofanzivu nakon što je ostvarila značajne dobitke krajem 2022. i ponovo zauzela ogromna područja oko Hersona na severoistoku.

- Vezali su Rusiju oko Bahmuta, toliko iscrpljujući Vagnerove borce da su morali da se povuku sa prve linije fronta. Sa isporukom svežih trupa obučenih na Zapadu, opremljenih tenkovima Leopard i Čelendžer, borbenim vozilima Bredli i Marder, HIMARS-om i artiljerijom, očekivalo se da će lako probiti rusku odbranu i stići do obale Azovskog mora za nekoliko meseci.

Međutim, nedostajali su im vazdušna nadmoć, jurišni helikopteri, jača protivvazdušna odbrana i, što je najvažnije, borbeno-inženjerska sredstva koja bi omogućila značajan prodor u široku odbranu Rusije, ističe Ingram.

- Nisu imali ni dovoljno vojnika, a nije im odgovarao ni raspored isporuke zapadne opreme. Ruska odbrana je uspešno usporila Ukrajince. Ruska upotreba jurišnih helikoptera i dobro planirana odbrana pokazala je ranjivost Ukrajinaca i zaustavila značajan napredak, što znači da na početku jesenje sezone blata uslovi za pobedu ostaju neuhvatljivi - piše bivši britanski obaveštajac.

Rusija je čak pokrenula i kontranapad kod Avdejevke u Donjeckoj oblasti, ali tek pošto je od Severne Koreje dobila 1.000 kontejnera municije i opreme.

- Da li to znači da Rusija pobeđuje? Jednostavno – ne. Ukrajina zadržava vojnu inicijativu i diktira vreme i mesto operacija. Ona nastavlja da slabi sposobnost Rusije da održi svoje operacije napadima na logistiku, štabove, vazdušne i pomorske baze. Rusija se sve više oslanja na Severnu Koreju i Iran u pogledu vojnih zaliha i nada se da će i Kina početi da isporučuje nešto - piše Ingram.

Ukrajinska vojska tek treba da primi tenkove Abrams iz SAD, dodatne tenkove Leopard i lovce F-16, ističe on.

- Kako Rusija postaje vojno slabija, Ukrajina postaje jača, ali ovo ostaje borba Davida protiv Golijata, a ruski Golijat je i dalje izuzetno jak. Pravo pitanje je da li Ukrajina može da nastavi da se nosi sa značajnim žrtvama i da zadrži širu međunarodnu podršku u ratu između Izraela i Hamasa? Upravo je ovaj rat, hiljadama kilometara daleko, Putinova najbolja nada da ukrajinski rat dovede u ćorsokak i stoga, iz njegove perspektive, "pobedi" - zaključuje bivši britanski obaveštajac.

(Kurir.rs/Skynews/Index)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track