RAT U IZRAELU 26. DAN: Stigli američki komandosi, ponovo napadnut izbeglički kamp! Ubijen još jedan komandant Hamasa
Foto: EPA/Mohammed Saber, AP/Abed Khaled, AP/Ohad Zwigenberg, AP/Abdul Qader Sabbah

VIŠE OD 11.400 MRTVIH

RAT U IZRAELU 26. DAN: Stigli američki komandosi, ponovo napadnut izbeglički kamp! Ubijen još jedan komandant Hamasa

Planeta -

Ovo je 26. dan rata u Izraelu, sukoba koji je započeo napadom pripadnika palestinske ekstremističke organizacije Hamas na jug zemlje iz Pojasa Gaze 7. oktobra.

BBC iz više izvora u regionu saznaje da bi granični prelaz Rafa danas mogao da bude otvoren kako ranjeni Palestinci s ozbiljnim povredama mogli da odu iz Pojasa Gaze na lečenje u Egipat.

Palestinska telekomunikaciona kompanije "Paltel" je saopštila da su u Pojasu Gaze ponovo presečene sve komunikacione i internet veze.

Izraelska vojska je potvrdila da su njeni borbeni avioni izveli napad na području Džabalije u severnom delu Pojasa Gaze.

Prema navodima Izraelskih odbrambenih snaga (IDF) tu je ubijen visoki komandant Hamasa i srušena Hamasova podzemna infrastruktura.

Ministarstvo zdravlja Pojasa Gaze, kojim upravlja Hamas, objavilo je da je pritom ubijeno najmanje 50 ljudi.

Izrael bombarduje Pojas Gaze od 7. oktobra kada je u napadima Hamasa ubijeno 1.400 ljudi, a 230 osoba kidnapovano i odvedeno u palestinsku enklavu.

Ministarstvo zdravlja u Pojasu Gaze, kojim upravlja Hamas, objavilo je da je više od 8.500 ljudi ubijeno od kako je bombardovanje počelo.

Uz oko 1.500 tela hamasovaca koja su pronađena na teritoriji Izraela, ukupno je do sada sukob odneo više od 11.400 žrtava.

Izrael, rat u Izraelu, Gaza
foto: STRINGER / AFP / Profimedia

22.40 - U ratu Izraela i Hamasa do sada poginulo 33 novinara

Više novinara je poginulo u ratu palestinskog Hamasa i Izraela nego u bilo kojem drugom sukobu od najmanje 1992. godine, saopštio je Komitet za zaštitu novinara (CPJ). Do danas je poginulo 33 novinara, osam je povređeno, a devet se vodi kao nestalo ili oteto, naveo je Komitet.

22.07 - Napad na kamp Džebalija ratni zločin?

Napad Izraela na izbeglički kamp Džebalija u Gazi mogao bi da bude označen kao ratni zločin, saopštila je Kancelarija visokog komesara UN za ljudska prava.

Gaza, Pojas Gaze, Palestinci, palestinski kamp, kamp, kamp Jabalia, Jabalia
foto: X@AJEnglish

„Uzimajući u obzir broj žrtava među civilima i obim razaranja posle izraelskih vazdušnih udara postoji bojazan da su ti napadi bili disproporcionalni i da se mogu označiti kao ratni zločin“, navodi se u saopštenju.

21.05 - U Gazi ubijeno 70 članova agencije UN za pomoć palestinskim izbeglicama

Agencija UN za pomoć palestinskim izbeglicama (UNRWA) saopštila je danas da je najmanje 70 njenih članova ubijeno u Pojasu Gaze od početka rata palestinske militantne grupe Hamas i Izraela.

'70 kolega ubijeno je u Gazi od 7. oktobra'', navodi se u saopštenju agencije. a je da ''nema mesta koje je bezbedno u Pojasu Gaze''. ''Ni sever, ni jug, ni srednje oblasti, nijedno mesto nije bezbedno'',navodi se u saopštenju i dodaje da su neke od njenih kolega ubijeni na dužnosti, a neki u svojim domovima.

20.18 - Crveni krst da poseti taoce

Ministar spoljnih poslova Izraela Eli Koen je u razgovoru sa predsednicom Međunarodnog komiteta Crvenog krsta Mirjanom Špoljarić zahtevao da ta organizacija poseti 240 talaca koje je palestinska grupa Hamas zarobila u Gazi, i kritikovao dosadašnje ponašanje te organizacije.

''Crveni krst nema pravo da postoji ako ne uspe da poseti taoce koje je zarobila teroristička grupa Hamas. Zatočeni su deca, žene, kao i oni koji su preživeli holokaust'', rekao je Koen. Istakao je Crveni krst mora da traži da dopre i pruži medicinsku pomoć taocima, prenosi Tajms of Izrael.

19.11 - Ubijen još jedan komandant Hamasa

Izraelske odbrambene snage saopštile su da su danas u vazdušnom napadu na pojas Gaze ubile komandanta Hamasove protivtenkovske vođene raketne grupe Muhameda Asara.

hamasovac
foto: Printscreen Twitter

Opširnije pročitajte OVDE

18.41 - Najmanje 335 stranih državljana danas prešlo iz Gaze u Egipat

Najmanje 335 vlasnika stranih pasoša prešlo je danas iz Pojasa Gaze u Egipat preko graničnog prelaza Rafa, nakon što je prelaz danas otvoren za civile prvi put u poslednje tri nedelje.

Kako prenosi Gardijan, prelaz je ponovo otvoren kako bi se omogućila evakuacija desetina ranjenih Palestinaca kojima je potrebno bolničko lečenje, kao i onih koji nose pasoše stranih zemalja.

Američki državni sekretar Entoni Blinken je rekao da je oko 1.000 ljudi, od kojih je otprilike 400 američkih državljana, uz članove njihovih porodica čeka da pređe granični prelaz i uđe u Egipat.

18.19 - Izraelska vojska na kapijama Gaze

Komandant 162. divizije Izraelskih odbrambenih snaga (IDF), brigadni general Icik Koen izjavio je danas da se snage IDF trenutno nalaze duboko u Gazi, "na kapijama grada Gaze".

Izrael, Gaza, rat u Izraelu, Izraelska vojska
foto: EPA Atef Safadi

17.45 - Izraelska vojska: Izbeglički kamp Džabalija bio legitimna meta

Portparol Izraelskih odbrambenih snaga (IDF) Peter Lerner izjavio je danas da je izraelski napad na izbeglički kamp Džabalija u Gazi bio vojno neophodan i da je to bila legitimna meta s obzirom da se tu nalazio komandant Hamasa.

17.35 - Prekid vatre na nekoliko sati?

Izrael je spreman da razmotri humanitarne pauze u okviru borbenih dejstava u Pojasu Gaze, ali ne i prekid vatre, objavio je „Politiko“ pozivajući se na izvor.

„Izraelski predstavnik je izjavio danas da za zemlja želi da razmotri humanitarnu pauzu u trajanju od nekoliko sati. Prekid vatre se, kao i dopre, ne razmatra“, navodi se u članku.

16.18 - Izrael gađao mete u Libanu

Izraelske odbrambene snage gađale su mete u južnom Libanu, kao odgovor na vatru koja je otvorena sa teritorije te zemlje.

15.49 - Na desetine civila ubijeno u Gazi

Zamenik generalnog sekretara UN za humanitarna pitanja Martin Grifits rekao je da su izraelski napadi na izbeglički kamp Džebalija u Pojasu Gaze okrutni.

„Iz izveštaja sledi da je na desetine civila ubijeno u Gazi posle nedavnih napada na izbeglički kamp Džebalija. To je samo poslednje zverstvo koje pogodilo stanovništvo Gaze gde su oružana dejstva ušla u još goru fazu sa još gorim humanitarnim posledicama“, navodi se u njegovom saopštenju posle dvodnevne posete Izraelu i palestinskim teritorijama.

15.15 - Lider Hamasa okrivio Netanijahua

Lider političkog krila Hamasa Ismail Hanije okrivio je izraelskog premijera Benjamina Netanijahua za rat, navodeći da se „okružio desničarskom koalicijom kako bi skrenuo pažnju svetske javnosti sa svojih grešaka“.

Izrael, Benjamin Netanjahu
foto: EPA/YONATAN SINDEL / POOL

Hanije je rekao da su taoci koje je Hamas uzeo na jugu Izraela „meta izraelskog bombardovanja, isto kao Palestinci“, te da su neki „to bili u masakru u Džabaliji“.

On se obratio i Sjedinjenim Američkim Državama, tražeći da zaustave podršku „fašističkoj vladi i da zaustave opstrukciju međunarodnih napora da se postigne humanitarni prekid vatre“.

14.56 - Jordan opozvao ambasadora

Jordan je doneo odluku da momentalno opozove svog ambasadora u Izraelu, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova te zemlje.

14.44 - Pitanje života i smrti za milione ljudi

Agencija UN za palestinske izbeglice (UNRWA) pozvala je na hitan humanitarni prekid vatre, što je „pitanje života i smrti za milione ljudi“.

„Nivo uništenja je bez presedana, ljudska tragedija koja se odvija pred nama je nepodnošljiva“, saopšteno je iz UNRWA.

14.28 - Premijer Libana: Zaustaviti rat Hamasa i Izraela pre nego što se otrgne kontroli

Libanski premijer Nadžib Mikati izjavio je da je vreme od ključne važnosti kada je u pitanju sprečavanje da se rat Hamasa i Izraela "otrgne kontroli" i zahvati Liban i širi region.

Tajms of Izrael navodi da deluje da Mikati zajedno sa vladama drugih zemalja nastoji da održi Liban izvan ovog rata, dok tamošnja islamistička organizacija Hezbolah ispaljuje projektile i rakete ka Izraelu od početka rata 7. oktobra.

Sukobi s izraelskom vojskom su za sada ograničeni na oblast oko granice.

13.07 - Ponovo napadnut izbeglički kamp Džabalija

Izraelski borbeni avioni izveli su nove vazdušne udare po izbegličkom kampu Džabalija u severnom delu Pojasa Gaze.

To je objavila Al Džazira koja navodi da su napadi izvršeni drugi dan zaredom.

Katarska televizija je objavila svedočenje svog izveštača iz Džabalije koji je javio da su zgrade sravnjene sa zemljom nakon što su kamp napali izraelski ratni ratni avioni.

Izraelski list Harec je preneo da ima izveštaja o mnogo mrtvih.

12.42 - Zapaljene prostorije jevrejskog dela bečkog groblja, na zidovima iscrtani kukasti krstovi

Oskar Dojč, glavni lider jevrejske zajednice u Austriji, objavio je da je tokom protekle noći podmetnut požar u jevrejskom delu centralnog gradskog groblja u Beču, a da su po spoljnim zidovima iscrtani kukasti krstovi.

Tajms of Izrael prenosi da je Dojč to naveo u postu na društvenoj mreži X (bivši Tviter) uz fotografije intervencije bečkih vatrogasaca i zida na kojem su crvenom bojom ispisani nacistički simboli.

12.40 - Konačno otvoren granični prelaz Rafa, prva ambulantna vozila sa ranjenim civilima prešla u Egipat

BBC je objavio da je granični prelaz Rafa između Pojasa Gaze i Egipta konačno otvoren, a prva ambulantna vozila sa ranjenim civilima prešla su na egipatski teritoriju.

U prvom talasu je prevezeno sedmoro ljudi, a očekuje se da ih bude još.

Izveštač britanskog medijskog servisa ranije je saznao da je 88 ranjenih Palestinaca dobilo dozvolu za lečenje u Egiptu.

11.51 - IDF objavio snimak sina osnivača Hamasa, ono što je rekao neće se dopasti sledbenicima njegovog oca

Izraelske odbrambene snage, kako je zvanični naziv vojske te zemlje, objavile su snimak Mosaba Hasana Jusefa, sina Hamasovog osnivača Šeika Hasana Jusefa.

- Rođen i odgajan da obavlja užase Hamasa. Nakon godina koje je proveo unutar njega, pobegao je i preživeo da ispriča (šta je preživeo). Pogledajte Mosaba Hasana Jusefa, sina jednog od Hamasovih vođa osnivača, kako govori istinu o Hamasu - piše u postu IDF koji prati video snimak objavljen na društvenoj mreži X (bivši Tviter).

Kako je Kurir ranije pisao, mlađi Jusef (45), kojeg se otac odrekao, tokom boravka u zatvoru promenio je stranu i od 1997. do 2007, punih deset godina, radio je za izraelsku tajnu službu Šin Bet, zaduženu za unutrašnju bezbednost.

11.01 - Hamas: U izraelskom napadu na izbeglički kamp Džabalija ubijeno sedam talaca, troje njih bili stranci

Hamas je na Telegramu objavio tvrdnju da je sedam talaca ubijeno u jučerašnjem vazdušnom udaru na izbeglički kamp Džabalija u severnom delu Pojasa Gaze.

Skaj njuz prenosi navode Hamasa da je među ubijenim taocima bilo troje stranaca.

Britanska televizija nije uspela da dobije nezavisnu potvrdu ove tvrdnje.

10.33 - Masa ljudi čeka na graničnom prelazu Rafa, svi se nadaju da će preći u Egipat, ali dozvole izdate za nešto više od 500 osoba

BBC prati situaciju na graničnom prelazu Rafa između Pojasa Gaze i Egipta gde se okupila masa ljudi u nadi da će nakon otvaranja prelaza moći da napuste palestinsku enklavu.

Izveštač britanskog medijskog servisa saznao je da je 88 ranjenih Palestinaca dobilo dozvolu za lečenje u Egiptu.

Rojters je, pozivajući se na egipatske izvore, objavio da će i do 500 stranih državljana danas napustiti Pojas Gaze, a AFP je naveo da se radi o 545 stranaca, uključujući osobe sa dvojnim državljanstvom.

9.29 - Izrael poslao ratne brodove u Crveno more zbog napada koje Huti vrše iz Jemena

Izraelske odbrambene snage (IDF), kako je zvanični naziv vojske te zemlje, saopštile su da su ojačale prisustvo u Crvenom moru slanjem raketnih topovnjača ratne mornarice.

Tajms of Izrael navodi da je to odgovor IDF na nekoliko napada raketama i dronovim koje su izveli Huti, šiitska politička i vojna organizacija iz Jemena koja ima podršku Irana.

IDF je naveo da je brodove u Crveno more poslao juče "u skladu sa procenom situacije, a u okviru povećanih borbenih napora u tom području".

8.47 - Pentagon poslao američke komandose u Izrael, stiže i FBI

Iz Pentagona je saopšteno da se američki komandosi nalaze na terenu u Izraelu i tamo pomažu u lociranju više od 200 talaca koji su kidnapovani tokom iznenadnog prekograničnog napada Hamasa 7. oktobra i odvedeninu Pojas Gaze.

- Mi aktivno pomažemo Izraelcima da obave puno stvari - kazao je Kristofer P. Majer, zamenik američkog ministra odbrane, prenosi Njujork tajms.

Majer je rekao da je njihov glavni zadatak da pomognu Izraelu da "identifikuje taoce, uključujući američke taoce".

- To je stvarno naša dužnost da učinimo - poručio je visoki zvaničnik Pentagona.

8.21 - Od početka rata pogođeno 11.000 ciljeva vezanih za Hamas

Izraelska vojska je jutros saopštila da su kopnene operacije u Pojasu Gaze nastavljene protekle noći i da su pogođene desetine meta vezanih za Hamas.

Od početka rata 7.oktobra pogođeno je oko 11.000 ciljeva vezanih za islamistički Hamas i druge ekstremističke organizacije, prenose izraelske mediji.

7.51 - Izraelska vojska objavila sliku ubijenog komandanta Hamasa zbog kojeg je gađala izbeglički kamp pun dece

Izraelske odbrambene snage (IDF), kako je zvanični naziv vojske te zemlje, obavile su fotografiju Ibrahima Bijarija, komandanta Hamasove centralne brigade Džabalija.

Bijari je ubijen u jučerašnjem vazdušnom napadu na istomeni izbeglički kamp za koji CNN navodi da je uvek bio pun dece koja su prilazila stranim novinarima i trudila se da nauče engleski jezik.

Ministarstvo zdravlja Pojasa Gaze, kojim upravlja Hamas, objavilo je da je u napadu na Džabaliju ubijeno najmanje 50 ljudi.

7.30 - Saudijska Arabija osudila "nehumano ciljanje" izbegličkog kampa Džabalija u severnom delu Pojasa Gaze

Saudijska Arabija je danas osudila "nehumano ciljanje" izbegličkog kampa Džabalija u severnom delu Pojasa Gaze.

- U potpunosti odbacujemo to što izraelske okupacione snage i dalje ciljaju gusto naseljena civilna područja - poručeno je iz arapskog kraljevstva, prenosi CNN.

7.20 - SZO: Veoma smo zabrinuti za stanje talaca

Tedros Adanom Gebrejesus, generalni sekretar Svetske zdravstvene organizacije (SZO), izjavio je da su i dalje "veoma zabrinuti" za stanje talaca koje je Hamas oteo 7. oktobra.

U poruci objavljenoj na društvenoj mreži X (bivši Tviter), Gebrejesus je naveo da je SZO posebno zabrinuta za decu, žene i starije ljude, kao i one taoce kojima je potrebna hitna medicinska pomoć.

- SZO još jednom poziva na hitno oslobađanje svih talaca - poručio je on.

7.13 - Izrael objavio da je izgubio još 11 vojnika starih 19 i 20 godina

Izraelska vojska je objavila imena još 11 vojnika koji su poginuli u ratu sa Hamasom, konkretno nakon ulaska u Pojas Gaze.

Sada se crni bilans popeo na 326 mrtvih pripadnika Izraelskih odbrambenih snaga (IDF).

Navedeno je da su, među 11 dodatih na listu, svi imali između 19 i 20 godina.

(Kurir.rs)

Bonus video:

04:35

IZRAEL POSEDUJE NUKLEARNO NAORUŽANJE, ISKORISTIĆE GA SAMO U OVOM MOMENTU! Jolović tvrdi: Poseduju 200 strateških bojevih glava

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track