TRGOVINSKI RAT SE ZAHUKTAVA: Izrael prekida uvoz turskih proizvoda pošto je Erdogan odbio da označi Hamas kao terorističku grupu
Foto: EPA Necati Savas

TRGOVINSKI RAT SE ZAHUKTAVA: Izrael prekida uvoz turskih proizvoda pošto je Erdogan odbio da označi Hamas kao terorističku grupu

Planeta -

Mnogi izraelski lanci supermarketa obustavili su uvoz robe iz Turske nakon što je turski predsednik Redžep Tajip Erdogan odbio da označi radikalni palestinski pokret Hamas kao terorističku grupu, javlja izraelski list Harec.

Prema njenim informacijama, najveći izraelski lanac supermarketa Shufersal, kao i njegovi konkurenti Rami Levi i Johananof, prekinuli su da uvoze turske proizvode. Napominje se da su ovaj korak preduzeli nakon snažnog pritiska javnosti. Konkretno, lanac Rami Levi optužen je da više voli turski paradajz nego izraelski.

„Čini se da trgovine shvataju da kupci sada smatraju da je turski paradajz dozvoljen“, pišu list.

Manji uvoznici sledili su primer velikih tržišnih igrača. To se delom dogodilo i zbog toga što su, kako objašnjava list, nakon događaja od 7. oktobra, svi inspektori košer proizvoda napustili Tursku.

Harec prenosi da je Turska poslednjih godina postala jedan od ključnih izvoznika u Izrael. U 2022. zauzela je peto mesto na listi uvoznika, posle Kine, SAD, Švajcarske i Nemačke.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan rekao je 25. oktobra da Ankara ne smatra Hamas terorističkom organizacijom. Tokom govora u parlamentu, on je istakao da je Hamas oslobodilačka i mudžahedinska grupa koja brani svoju zemlju. Kao odgovor na to, izraelski ministar za nacionalnu bezbednost Itamar Ben-Gvir pozvao je turskog lidera da povede sa sobom pristalice Hamasa. Nakon toga, izraelski ministar spoljnih poslova Eli Koen saopštio je da njegova zemlja odmah povlači svoje diplomate iz Turske na konsultacije.

Kurir.rs/Sputnjik

Bonus video:

01:37

RUSIJA ĆE USMERITI RAKETE KA ŠVEDSKOJ AKO URADE OVO! Stručnjaci: Erdogan je trgovao sa NATO- om za garancije ulaska u EU

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track