ZAPAD NAGOVARA UKRAJINU NA MIROVNI SPORAZUM SA RUSIJOM: Tajni razgovori u toku, Kijevu ističe vreme, rat može biti okončan uskoro?
Foto: AP, Shutterstock

pominje se odricanje

ZAPAD NAGOVARA UKRAJINU NA MIROVNI SPORAZUM SA RUSIJOM: Tajni razgovori u toku, Kijevu ističe vreme, rat može biti okončan uskoro?

Planeta -

Američki i evropski zvaničnici navodno su počeli tajne razgovore sa ukrajinskim vlastima o razmatranju sklapanja mirovnog sporazuma Rusije i Ukrajine.

To za NBC njuz tvrde dva izvora iz američke administracije.

Jedan bivši i jedan sadašnji visoki zvaničnik SAD rekli su za NBC njuz pod uslovom anonimnosti da razgovori sadrže "veoma široke obrise" onoga od čega bi Ukrajina možda morala da odustane da bi se postigao mirovni dogovor.

Neki od razgovora, kako se navodi, održani su prošlog meseca tokom sastanka Kontakt grupe za odbranu Ukrajine koju čini više od 50 država.

Razgovori su prema tvrdnjama zvaničnika u skladu sa vojnom dinamikom na terenu u Ukrajini i političkom trenutku u SAD i Evropi. Odvijaju se u trenutku zabrinutosti američkih i evropskih zvaničnika da je rat dospeo u ćorsokak i preispitivanja mogućnosti da se nastavi pružanje pomoći Ukrajini.

Zvaničnici administracije predsednika SAD Džozefa Bajdena, kako navode diplomate, takođe su zabrinuti da bi Ukrajini mogla da ponestane snage dok se čini da Rusija ima naizgled neograničene zalihe za vođenje rata.

U američkoj vladi takođe postoji zabrinutost zbog toga što od početka rata između Izraela i Hamasa, pre skoro mesec dana, ukrajinski sukob privlači manje pažnje javnosti, što bi moglo, kako se navodi, da oteža obezbeđivanje dodatne pomoći Kijevu, rekli su izvori za NBC njuz.

Američki zvaničnici tvrde da Ukrajina verovatno ima vremena da nešto preokrene samo do kraja godine ili početka iduće, a onda bi trebalo da započne hitne razgovore o mirovnim pregovorima. To je i bila tema razgovara sa evropskim saveznicima.

Bajden je prema navodima izvora fokusiran na iscrpljivanje ukrajinskih vojnih snaga.

- Administraciju trenutno najviše brine ljudstvo - rekao je jedan izvor za NBC.

SAD i saveznici mogu poslati Ukrajini oružje, ali ako nema obučenog vojnog kadra ta oprema neće poslužiti svrsi.

Rusija i Ukrajina, podsetimo, navodno već preko posrednika vode pregovore o povratku ukrajinske dece koja su odvedena u Rusiju.

(Kurir.rs/NBC njuz/Jutarnji)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track