PENTAGON: Sprečen regionalni sukob na Bliskom istoku
Situacija je napeta: General Patrik S. Rajder, Foto: AP

Američka armija

PENTAGON: Sprečen regionalni sukob na Bliskom istoku

Planeta -

Širi regionalni sukob na Bliskom istoku je sprečen, izjavio je portparol Pentagona na brifingu s novinarima u Vašingtonu.

Brigadni general američke armije Patrik S. Rajder izjavio je da u Vašingtonu trenutno situaciju posmatraju kao ograničen rat između Izraela i Hamasa.

Niz opcija

Portparol Pentagona se oglasio nakon što je Hasan Nasralah, vođa Hezbolaha, libanske islamističke grupe koja ima podršku Irana, održao prvi govor od napada Hamasa na Izrael 7. oktobra. Indikativno je to da Nasralah nije pozvao borce Hezbolaha u opšti rat protiv Izraela.

On je rekao da je Hezbolah u ratu još od 8. oktobra, aludirajući na sporadične prekogranične sukobe niskog intenziteta.

Pentagon
foto: EPA

- Ključni fokus naše vlade i našeg ministarstva odbrane bio je sprečiti da ovo postane širi regionalni sukob. Zbog toga smo rasporedili dodatne mogućnosti za uključivanje, dve udarne borbene grupe nosača aviona u regiji, kako bismo imali niz opcija za slučaj da bude potrebno odgovoriti na nepredviđene situacije - rekao je general Rajder.

On je ponovio da je fokus Sjedinjenih Država na povratku stabilnosti i sigurnosti u regiji što je pre moguće:

- Vidimo da je, uopšteno govoreći, širi regionalni sukob sprečen. Ne tražimo nikakav sukob s Iranom. Ne želimo sukob u celom regionu Bliskog istoka. Naš fokus je na obuzdavanju ovog rata i povratku stabilnosti i sigurnosti u regiju što je pre moguće.

Gaza, Izrael
foto: EPA/Mohammed Saber, EPA/Hannibal Hanschke

Oglasio se i Dejvid Saterfild, specijalni izaslanik Sjedinjenih Država, koji je rekao da se između 800.000 i milion ljudi preselilo na jug Pojasa Gaze, dok je oko 400.000 ostalo na severu enklave, koja ima površinu od 365 kvadratnih kilometara i u kojoj živi oko 2,3 miliona ljudi.

Evakuacija civila

Tokom poslednje četiri nedelje izraelska armija je u više navrata pozivala civile da napuste grad Gazu i presele se na jug. Izrael je pokrenuo kopnenu ofanzivu u nameri da uništi Hamas, koji je iskopao na stotine kilometara podzemnih tunela ispod urbanih delova grada. Izraelske odbrambene snage (IDF) juče su objavile saopštenje u kojem navode da su ubile desetine pripadnika Hamasa.

Izraelske snage tvrde da je Hamas pokrenuo "brojne pokušaje napada" iz tunela i vojnih kompleksa na severu Pojasa Gaze. Tenkovskom vatrom su uništena tri Hamasova osmatračka punkta. U Gazi stotine državljana SAD

Gužva na granici sa Egiptom

Procenjuje se da se u Pojasu Gaze trenutno nalazi još nekoliko stotina američkih državljana, kao i oko 1.000 državljana evropskih zemalja.

Oko 600 američkih državljana bilo je u Pojasu Gaze 7. oktobra, kada je Hamas izvršio napad na Izrael, a već posle 24 sata usledila je potpuna blokada ove enklave. Prestale su isporuke vode, hrane, goriva i struje. Rafa, granični prelaz između Pojasa Gaze i Egipta, uglavnom se otvara za dopremanje humanitarne pomoći i prebacivanje ranjenika. Na prelazu vlada velika gužva jer strani državljani na sve načine pokušavaju da pobegnu od ratnog sukoba.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track