IZRAELSKI MINISTAR BI BACIO ATOMSKU BOMBU NA POJAS GAZE! Tvrdio da je izjava metaforična, premijer Netanjahu ga suspendovao
Foto: Printscreen/Youtube/ gifterphotos,, Shutterstock, AP Christophe Ena

OPOZICIJA TRAŽI hitnu smenu

IZRAELSKI MINISTAR BI BACIO ATOMSKU BOMBU NA POJAS GAZE! Tvrdio da je izjava metaforična, premijer Netanjahu ga suspendovao

Planeta -

Amihaj Elijahu, izraelski ministar nasleđa iz ultradesničarske stranke Ocma jehudit (Jevrejska snaga) izjavio je da je jedna od opcija u ratu u Pojasu Gaze da se baci nuklearna bomba na tu palestinsku teritoriju.

Međutim, ministar je ubrzo posle objavio na društvenoj mreži X (bivši Tviter) da je njegova izjava o atomskoj bombi bila metaforična, ali da odgovor na terorizam mora da bude silovit i nesrazmeran.

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu se brzo ogradio od te izjave, ocenivši da reči ministra Elijahua "nemaju veze sa realnošću".

- Izrael i IDF (Izraelske odbrambene snage) deluju u skladu sa najvišim standarima međunarodnog prava kako bi se sprečilo povređivanje ljudi koji nisu umešani i nastavićemo to da radimo čitavim putem do pobede - rekao je Netanjahu, preneli su izraelski mediji.

Amihaj Elijahu
Amihaj Elijahufoto: Printscreen/Youtube/ gifterphotos

Elijahu nije deo Netanjahuovog ratnog kabineta, užeg sastava vlade zaduženog za bezbednost koji donosi odluke u ratu započetom 7. oktobra, niti ima uticaja na odluke tog kabineta u sukobima sa islamskim ekstremističkim pokretom Hamas.

On je u intervjuu za javni servis Kan izrazio protivljenje isporuci humanitarne pomoći Pojasu Gaze.

- Mi ne bismo davali nacistima humanitarnu pomoć - rekao je Elijahu, ocenivši da nema civila u Pojasu Gaze koji nisu umešani u to što radi Hamas.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu
Izraelski premijer Benjamin Netanjahufoto: AP Christophe Ena

Ministar Elijahu podržava ponovnu okupaciju Pojasa Gaze odakle se izraelska vojska povukla 2005. godine i obnavljanje jevrejskih naselja u njoj.

- Oni (Palestinci) mogu da idu u Irsku ili u pustinje, monstrumi u Pojasu Gaze trebalo bi da nađu rešenje za sebe", rekao je Elijahu, dodajući da severni deo Pojasa Gaze nema prava da postoji, kao i da svako ko maše zastavom Hamasa ne bi trebalo da više živi.

Tajms of Izrael prenosi da je opozicioni lider Jair Lapid izjavu Elijahia o bacanju nuklearne bombe na Pojas Gaze "nazvao zastrašujućom i ludačkom opaskom neodgovornog ministra".

- Netanjahu mora već jutros da ga smeni - poručio je Lapid.

Izraelski list navodi da je Netanjahu doneo odluku o suspenziji Elijahua sa sastanaka vlade na neodređeno vreme.

(Kurir.rs/Beta/Times of Israel)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track