LIDER: Godinu dana uoči izbora Tramp vodi u pet od šest ključnih saveznih država!
Zasad mu dobro ide Donald Tramp, bivši predsednik SAD, Foto: EPA/CRISTOBAL HERRERA-ULASHKEVICH

LIDER: Godinu dana uoči izbora Tramp vodi u pet od šest ključnih saveznih država!

Planeta -

Godinu dana uoči izbora u Sjedinjenim Državama (prvi utorak u novembru 2024. godine), bivši predsednik Donald Tramp je na odličnom putu da se vrati u Belu kuću!

To je zaključan najnovijeg istraživanja javnog mnjenja koje je sproveo ugledni Njujork tajms s koledžom Sijena, a koje pokazuje da Tramp ima prednost u pet od šest ključnih saveznih država!

Margina greške

Trijumf u takozvanim sving državama, gde pobednik na izborima nije unapred poznat, kao recimo u Kaliforniji, gde su demokrate na vlasti još od šezdesetih godina prošlog veka, ključan je za osvajanje najvećeg broja elektora i konačnu pobedu na izborima. Očekuje se da će Tramp i Bajden lako dobiti stranačke nominacije, što bi značilo da nas očekuje repriza izbora iz 2020. Prema zvaničnim podacima na tim izborima, Bajden je osvojio 51,3 odsto glasova (306 elektora), a Tramp 46,8 odsto (232 elektora). Za pobedu na izborima potrebna je većina od 538 elektorskih glasova.

U deficitu Džozef Bajden, aktuelni šef Bele kuće
U deficitu Džozef Bajden, aktuelni šef Bele kućefoto: NHAC NGUYEN / AFP / Profimedia

Rezultati istraživanja javnog mnjenja pokazali su da Bajden gubi podršku među mladima i pripadnicima etničkih manjina. Ova anketa je pokazala da Trampa u Nevadi podržava 52 odsto glasača, a Bajdena 41 odsto. U Džordžiji je uz Trampa 49 odsto birača, a uz Bajdena 43 odsto. U Arizoni i Mičigenu razlika između Trampa i Bajdena je pet odsto - 49:44, odnosno 48:43. U Pensilvaniji je razlika najmanja, uz Trampa je 48 odsto birača, a uz Bajdena 44. Na drugoj strani, Bajden ima prednost u samo jednoj od šest ključnih sving država. To je Viskonsin - 47:45. U svim ovim državama na izborima 2020. Bajden je odneo pobedu.

Anketa je sprovedena telefonom u periodu od 22. oktobra do 3. novembra i u njoj su učestvovala 3.662 birača. Kako ističe Njujork tajms, ove rezultate bi trebalo uzeti sa oprezom jer je do izbora ostalo još godinu dana i margina greške je između 4,4 i 4,8 odsto, u zavisnosti od države.

Godine bitne

Uprkos tome, Bajdenu ne ide naruku trend među biračima. Naime, čak 67 odsto ispitanika misli da država ide u pogrešnom smeru, a 59 odsto ne odobrava način na koji on obavlja svoju predsedničku funkciju (među njima je čak 46 odsto onih koji su definitivno protiv Bajdena). Istovremeno, sve je važnije i pitanje starosti, odnosno godina aktuelnog predsednika. Čak 71 odsto ispitanika misli da je Bajden u 80. godini „prestar da bude uspešan predsednik“.

Iz Bajdenovog tabora su požurili da umanje važnost rezultata ove ankete:

- Predviđanja godinu dana unapred lako mogu da se preokrenu. Pobedićemo 2024. zahvaljujući upornom radu i ne brinemo se zbog jedne ankete - rekao je Kevin Munoz, portparol Bajdenove kampanje.

DA BI PROCENIO RAZMERE SUKOBA

Zelenski pozvao Trampa u Kijev

Volodimir Zelenski
foto: EPA/Sergey Dolzhenko

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski zatražio je od SAD više pomoći u borbi protiv ruske agresije i pozvao bivšeg predsednika Trampa u Kijev da sam proceni razmere sukoba. U intervjuu za NBC, Zelenski je pozvao Trampa da poseti Ukrajinu i iz prve ruke iskusi posledice sukoba koji je započeo predsednik Rusije Vladimir Putin u februaru 2022. Tramp je ranije u nekoliko navrata poručio da će okončati rat u Ukrajini za 24 sata ako ponovo pobedi na izborima.

(Kurir)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track