DOŠLI PO ORDENJE, DOBILI RUSKU BALISTIČKU RAKETU: Talas besa u Ukrajini posle MASAKRA elitne brigade, ovaj čovek je glavni KRIVAC
Foto: Youtube/Ukrainian military TV/Twitter/@Warprotest8

DOŠLI PO ORDENJE, DOBILI RUSKU BALISTIČKU RAKETU: Talas besa u Ukrajini posle MASAKRA elitne brigade, ovaj čovek je glavni KRIVAC

Planeta -

Talas besa i neverice zahvatio je u ponedeljak Zakarpatje, zapadni region Ukrajine, nakon smrtonosnog ruskog raketnog udara, u kojem su poginule ili ranjene desetine vojnika 128. brdske jurišne brigade.

U Užgorodu, multietničkom gradu na granici Ukrajine sa Slovačkom, na snazi je trodnevna žalost. Zastave su spuštene na pola koplja, a zvaničnici i rođaci pripadnika 128. brigade počeli su pripreme za sahrane.

Episkop užgorodski i zakarpatski Varsonufije je u nedelju u užgorodskom hramu Svete Trojice pozvao vernike da se u svim crkvama pomole za poginule vojnike.

Protestantske i pravoslavne bogomolje takođe su održavale pomen poginulima i ranjenima iz 128. brigade.

U saopštenju štaba ove jedinice ukrajinske vojske, koje je objavljeno u ponedeljak, navodi se da je poginulo 19 vojnika i oficira i obećavaju da će se preživeli "u budućim borbama stostruko osvetiti Rusima za gubitke".

Nije saopšteno više informacija o ranjenima.

Regionalna vlada u gradu Mukačevu, mestu gde se nalazi štab 128. brigade, u saopštenju od ponedeljka, saopštila je da će lokalni budžet platiti 300.000 grivni (8.321 dolara) svakoj od tri porodice u gradu čiji je član porodice ubijen u napadu.

Još 270.000 grivni (7.489 dolara) izdvojeno je za izgradnju spomen-obeležja za trojicu poginulih vojnika, 400.000 grivni (11.094 dolara) za podršku dvoje siročadi koji su izgubili očeve, a 950.000 grivni (26.350 dolara) biće dodeljeno za medicinske tretmane i oporavak ranjenika.

Rusi su balističkom raketom Iskander pogodili kompleks gde su se komandanti i vojnici 128. brigade okupili na ceremoniji dodele ordenja.

Na snimku koji su objavili ruski mediji vide se ukrajinske trupe i vozila grupisana duž glavne ulice sela Zarečje, u regionu Zaporožja.

Uprkos relativno maloj udaljenosti do ruskih linija, vidi se da ukrajinski vojnici ne nose zaštitne oklope ili šlemove.

Ruski dron snimio je eksploziju koja je teško oštetila zgradu pored koje su se okupili pripadnici 128. brigade, i vatrenu kuglu širine 100-150 metara koja je nastala nakon udara.

Prema ruskom telegram kanalu Ridovka koji podržava Kremlj, ceremonija dodele nagrada je bila zakazana u prostorijama lokalnog vojnog odseka.

Snimci nastali u minutima nakon ruskog raketnog udara pokazuju asfaltiranu seosku ulicu sa kraterom dubokim metar, drveće i žbunje bez lišća, zgrade sa srušenim krovovima i požare.

Druge slike prikazuju vozila brigade sa otkinutim vratima i uništenim prozorima, kao i tela ukrajinskih vojnika.

Ruski ratni dopisnik Vladimir Rogov je na svom blogu objavio tvrdnje da je najmanje 28, a verovatno i 50 pripadnika ukrajinske vojske poginulo u udaru.

Ala Sprinčinat, reporter ukrajinskog TV kanala 1+1 iz Zakarpatja, u izveštaju od 5. novembra je saopštila da se brigada unapred pripremala za ceremoniju dodele nagrada i da je jedinica objavila imena vojnika koji će prisustvovati događaju, kao i planiranu lokaciju.

Standardne procedure ukrajinske vojske zahtevaju raspoređivanje opreme za ometanje kako bi koncentracija trupa bila zaštićena od ruskih dronova.

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski je u nedelju rekao da će rukovodstvo vojske istražiti raketni napad kako bi utvrdilo kako su Rusi saznali za planove 128. brigade.

- Bila je to tragedija koja se mogla izbeći... Pokrenut je krivični postupak. Glavno je utvrditi istinu da se tako nešto više ne bi ponovilo. Svaki vojnik u zoni borbenih dejstava, na liniji vatre i izviđanja neprijatelja, zna kako da se ponaša na otvorenom, kako da se obezbedi. Sada istraga mora dati iskrene odgovore - rekao je Zelenski.

U saopštenju ukrajinskog Državnog istražnog biroa se navodi da je pokrenuta istraga mogućeg nemara vojnih zvaničnika u vezi sa raketnim udarom.

Razjašnjavanje okolnosti i "privođenje odgovornih pred lice pravde trenutno je jedan od prioritetnih zadataka", navodi se u saopštenju.

Ukrajinska novinska agencija UNIAN saopštila je da je komandant 128. brigade Dmitro Lisjuk odgovoran za održavanje ceremonije i izvestila da je on trebalo da predsedava i uruči medalje, ali se nije pojavio.

Vladimir Bojko, kijevski novinar koji istražuje korupciju, u objavi na Fejsbuku, izvestio je da je Lisjuk 2019. godine osuđen na 119.000 grivni (3.316 dolara) novčane kazne zbog šverca cigareta iz sektora 128. brigade u Luganskoj oblasti Ukrajine, trgovcima na teritoriji pod kontrolom Rusije.

On je navodno u to vreme komandovao 10. bataljonom 128. brigade.

Prema Bojku, Lisjukov ilegalni posao sa cigaretama trajao je skoro dva meseca pre nego što su intervenisali agenti ukrajinske nacionalne obaveštajne agencije, SBU, koji su uhapsili i optužili Lisjuka.

Do ponedeljka popodne, Lisjuk nije davao nikakve javne izjave u vezi sa napadom ili optužbama protiv njega.

Jedna od najstarijih i borbeno najiskusnijih pešadijskih formacija Ukrajine, 128. brdska jurišna brigada, vodila je intenzivne borbe u periodu 2014-2015. godine, nakon ofanzive lokalnih boraca.

U februaru 2015. godine, muškarci i žene iz 128. jedinice našli su se odsečeni od ostatka vojske pošto je ukrajinska odbrana pala tokom bitke u blizini grada Debaljceva.

Brigada je izgubila između 100-300 vojnika u haotičnom povlačenju za koje su neki kritičari jedinice tvrdili da se pretvorilo u bežaniju.

(Kurir.rs/Kyiv Post)

Bonus video:

00:15

RUSKI NAPAD U ZORU: Raketama pogođen ukrajinski grad Uman

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track