UKRAJINA SE NADA ČLANSTVU U EU: Kijev očekuje da Brisel sutra najavi početak pregovora, a od Poljaka stiže NOŽ U LEĐA
Foto: Shutterstock

STIŽE OCENA NAPRETKA KIJEVA

UKRAJINA SE NADA ČLANSTVU U EU: Kijev očekuje da Brisel sutra najavi početak pregovora, a od Poljaka stiže NOŽ U LEĐA

Planeta -

Ukrajina se nada da će dobiti pozitivnu ocenu Evropske unije o napretku ka eventualnom članstvu u EU, izjavila je u ponedeljak za Rojters potpredsednica ukrajinske vlade Olga Stefanišnja.

Glas Amerike prenosi da je ona rekla da je Kijev sproveo sve neophodne reforme. Očekuje se da će izveštaj koji izlazi u sredu označiti početak pregovora o pridruživanju Ukrajine EU, počev od decembra.

- Rekla bih da će ocena definitivno biti pozitivna jer smo bili u stalnom kontaktu sa Evropskom komisijom, razgovarali smo o potezima i pregovarali o koracima koje smo uspeli da sprovedemo - rekla je Stefanišnja.

Pregovori o članstvu u EU traju godinama, jer kandidati moraju da ispune opsežne pravne i ekonomske kriterijume pre pristupanja. EU, koja sada ima 27 država članica, takođe ne želi da prihvati zemlju koja je u ratu.

U Poljskoj, članici EU, poljske kamiondžije su u ponedeljak blokirale puteve do tri granična prelaza sa Ukrajinom, protestujući zbog toga što vlada ništa nije učinila što oni gube posao usled strane konkurencije, od kada je počeo ruski rat protiv Ukrajine.

Lokalne vlasti su saopštile da poljske kamiondžije protestuju jer su ukrajinske transportne kompanije izuzete od traženja dozvola za prelazak poljske granice od početka ruske invazije na Ukrajinu u februaru 2022.

Zahtevi kamiondžija su ponovno uvođenje ograničenja na broj kamiona registrovanih u Ukrajini koji ulaze u Poljsku i zabrana transportnih kompanija sa kapitalom izvan Evropske unije, između ostalog.

- Blokada puteva ka graničnim prelazima između Poljske i Ukrajine… je bolan ubod nožem u leđa Ukrajini, koja trpi rusku agresiju - napisao je Vasil Zvarič, ukrajinski ambasador u Varšavi, na društvenoj mreži X (bivši Tviter).

(Kurir.rs/Glas Amerike)

Bonus video:

03:07

ČINJENICA DA NISMO ČLAN EU, NAS ZAKONSKI ŠTITI OD PRITISAKA Gajović: O ovome će još biti reči na sastanku UN u Njujorku

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track