VELIKA OPASNOST ZA UKRAJINSKE PILOTE: Obaveštajci presreli auto na granici, evo šta su pronašli - Posledice mogu biti VEOMA OPASNE
Foto: Youtube/Berkaviation videos/ssu.gov.ua

VELIKA OPASNOST ZA UKRAJINSKE PILOTE: Obaveštajci presreli auto na granici, evo šta su pronašli - Posledice mogu biti VEOMA OPASNE

Planeta -

Ukrajinska služba bezbednosti (SBU) uhapsila je trojicu osumnjičenih za pokušaj ilegalnog izvoza komponenti borbenog aviona MiG-29 u vrednosti od blizu 2,5 miliona grivni (oko 69.600 dolara) azijskim kupcima, uključujući radarski transponderski modul za identifikaciju "svoj-tuđ".

Transponderske jedinice "svoj-tuđ" pomažu u razlikovanju prijateljskih aviona od neprijatelja tako što šalju posebne kodove na upitne radare koje koriste borbeni avioni i zemaljski sistemi protivvazdušne odbrane.

Ako transponderske jedinice padnu u "pogrešne ruke", to bi moglo ugroziti ukrajinsku protivvazdušnu odbranu, piše Kijev Post.

Prema izveštaju SBU, osumnjičeni su ukrali komponente iz fabrike Motor Sič, proizvođača avionskih motora sa sedištem u centralnoj Ukrajini. Planirali su da ih prevezu iz Ukrajine kroz Pridnjestrovlje, enklavu pod ruskom kontrolom koja se nalazi unutar Moldavije.

SBU je uhapsila jednog osumnjičenog kada je pokušao da pređe u Pridnjestrovlje, sa robom sakrivenom u mehaničkim odeljcima njegovog automobila.

Kao mozak operacije identifikovan je biznismen iz Harkova, koji je tražio kupce objavljivanjem oglasa za popravku aviona na internetu.

SBU je identifikovala kupce kao ljude iz "istočne Azije", bez navođenja njihovog identiteta i nacionalnosti.

Borbeni avioni MiG-29 čine kičmu ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva i ostaju izuzetno dragoceno sredstvo u ratu protiv Rusije.

Bivšeg predsednika Motor Siča Vjačeslava Boguslajeva uhapsila je SBU 2022. jer je navodno snabdevao Rusiju delovima za motore i nakon napada u februaru 2022. godine.

Boguslajev je 2015. prodao svoje akcije – 56 odsto kompanije – jednoj odbrambenoj kompaniji iz Kine. Tada su intervenisale i SAD zbog zabrinutosti za nacionalnu bezbednost, ali su na kraju Ukrajina i Kina potpisale niz sporazuma o saradnji.

Ukrajina je najavila nacionalizaciju Motor Siča krajem 2022. godine.

(Kurir.rs/Kyiv Post)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track