PROBLEM ZA AMERIKU: Diplomate upozorile Bajdena na sve veći BES u arapskim zemljama!
Pod pritiskom: Džozef Bajden, predsednik SAD, Foto: AP Evan Vucci

Postoji materijalna i moralna krivica SAD za ratne zločine

PROBLEM ZA AMERIKU: Diplomate upozorile Bajdena na sve veći BES u arapskim zemljama!

Planeta -

Bezrezervna podrška Izraelu dovešće do toga da izgubimo javnost u ovim zemljama za ovu generaciju, navodi se u upozorenju

Administracija predsednika Džozefa Bajdena primila je brojna upozorenja američkih diplomata iz arapskih zemalja u kojima se navodi da će bezrezervna podrška izraelskoj "destruktivnoj i smrtonosnoj kampanji u Pojasu Gaze" dovesti do gubitka javnosti u tim državama za ovu generaciju!

Kako je preneo CNN, koji je imao uvid u diplomatske depeše, u njima se navodi velika zabrinutost diplomata zbog rastućeg besa u arapskim zemljama prema Sjedinjenim Državama

Erupcija nezadovoljstva

Do erupcije besa došlo je nedugo nakon što je Izrael pokrenuo operacije protiv Hamasa nakon napada od 7. oktobra, u kome je ubijeno više od 1.400 izraelskih vojnika i civila.

Bes: Demonstranti pale zastave Izraela i SAD
Bes: Demonstranti pale zastave Izraela i SADfoto: AP

- Uveliko gubimo na frontu u razmeni poruka - navodi se u depeši američke ambasade u Omanu od srede, navodeći razgovore sa "širokim spektrom trezvenih kontakata od poverenja".

Snažna američka podrška akcijama Izraela doživljava se, upozorava se u depeši, "kao materijalna i moralna krivica za ono što se smatra mogućim ratnim zločinima". Depešu je poslao drugi najviši američki zvaničnik u Maskatu, prestonici i najvećem gradu u Omanu. Ona je poslata Savetu za nacionalnu bezbednost SAD, CIA i FBI.

CNN ističe da je druga depeša poslata iz američke ambasade u Kairu i u njoj se prenose navodi iz jednog dnevnog lista, koji je pod kontrolom vlasti, a u kome stoji da "su okrutnost i nepoštovanje Palestinca od strane predsednika Bajdena premašili sve prethodne američke predsednike".

Izrael, pojas gaze, Gaza, Hamas, izraelska vojska
foto: X@manniefabian

Pritisak na Bajdena

Stravične slike žrtava i uništenja koje stižu iz Pojasa Gaze pojačale su pritisak na Bajdena kako spolja, tako i iznutra. Dok Bela kuća odbacuje pozive na prekid vatre, američki zvaničnici pokušavaju da izdejstvuju humanitarnu pauzu u sukobu kako bi se dopremilo više pomoći u enklavu i kako bi se evakuisali civili iz zone sukoba.

Američki saveznici na Bliskom istoku jasno su pokazali svoju ljutnju zbog situacije u Pojasu Gaze. Državni sekretar Entoni Blinken je prošlog vikenda imao sastanak sa šefovima diplomatija Jordana, Katara, Egipta, Ujedinjenih Arapskih Emirata i Saudijske Arabije, kada mu je jasno rečeno da je neophodan momentalni prekid vatre u Gazi.

Ništa od okupacije i vladavine

Netanjahu promenio priču

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu isključio je mogućnost prekida vatre u Pojasu Gaze, ocenivši da vojska dejstvuje "izuzetno dobro", ali da Izrael ne planira da ponovo okupira tu palestinsku teritoriju.

On je rekao da neće biti osvajanja, okupacije ili uvođenja uprave u Pojasu Gaze nakon što Hamas bude uništen. Njegova izjava je usledila dva dana pošto je rekao da će Izrael na neodređeno vreme preuzeti odgovornost za bezbednost u Pojasu Gaze.

UKRATKO

- SAD su najavile da će Izrael uvesti svakodnevne četvoročasovne pauze u vojnim operacijama

- Državni sekretar SAD Entoni Blinken izjavio je da je previše Palestinaca umrlo i da se mora učiniti više da se spasu životi

- Izraelske trupe nastavile su da sve dublje ulaze u gusto naseljene delove grada Gaze boreći se sa pripadnicima Hamasa

- Rusija je poslala 25 tona humanitarne pomoći Egiptu da se prebaci u Pojas Gaze

- Izraelski zvaničnici traže objašnjenje od CNN, AP, Rojtersa i Njujork tajmsa o tome odakle njihovi reporteri na mestu napada Hamasa

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track