Ekvador najavio: Asanž u Ujedinjenim nacijama

Probija blokadu

Ekvador najavio: Asanž u Ujedinjenim nacijama

Planeta -
Asanž bi trebalo u sredu da govori zajedno sa šefom ekvadorske diplomatije Rikardom Patinom na specijalnom sastanku na kome će biti reči o problemu azilanata

UJEDINJENE NACIJE - Ekvador je saopštio da je pozvao osnivača Vikiliksa Džulijana Asanža da se iz izbeglištva u ambasadi te zemlje u Londonu obrati putem video linka na sastanku koji će biti održan na marginama Generalne skupštine UN u Njujorku.

Asanž bi trebalo u sredu da govori zajedno sa šefom ekvadorske diplomatije Rikardom Patinom na specijalnom sastanku na kome će biti reči o problemu azilanata.

Asanž želi da izbegne izručenje Švedskoj, gde ga čeka istraga po optužbama za navodni seksualni napad, a utočište je od 19. juna našao u ambasadi Ekvadora u Londonu, koja je van dometa britanske policije.

Ekvador je ponudio Asanžu azil, ali osnivač Vikiliksa će biti uhapšen čim iskorači izvan teritorije ekvadorske ambasade. Šef britanske diplomatije Vilijam Hejg rekao je danas da se nastavljaju razgovori o Asanžovoj sudbini, ali da za sada nema "nikakvih pomaka".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track