MINISTAR PISTORIJUS OBELODANIO: Nemačka će udvostručiti vojnu pomoć Ukrajini planiranu za 2024.
Foto: Prinstcreen Youtube

MINISTAR PISTORIJUS OBELODANIO: Nemačka će udvostručiti vojnu pomoć Ukrajini planiranu za 2024.

Planeta -

Nemački ministar odbrane Boris Pistorijus najavio je večeras udvostručenje vojne pomoći koju je njegova zemlja prvobitno planirala Ukrajini za 2024. godinu, na osam milijardi evra.

"To predstavlja snažan signal Ukrajini koji pokazuje da je nećemo izneveriti. To je važan signal u trenutku kada Ukrajina mora da nastavi borbu, dok je deo međunarodne pažnje usmeren na Izrael" i Gazu, rekao je Pistorijus za ARD.

Povećanje ove vojne pomoći odgovara i "iskustvu koje smo imali ove godine i koje je pokazalo da su planirani iznosi brzo iscrpljeni", dodao je on.

Nemačka vlada je prvobitno planirala paket pomoći, uglavnom u vojnoj opremi, u iznosu od četiri milijarde evra.

Ali stranke u vladinoj koaliciji kancelara Olafa Šolca upravo su se dogovorile o udvostručenju. Odluka mora biti formalizovana tokom glasanja u odboru Predstavničkog doma u četvrtak.

Od početka ruske invazije, Nemačka je dala veliki doprinos podršci Kijevu, obezbedivši Ukrajini oko 22 milijarde evra humanitarne, finansijske i vojne pomoći.

Berlin je poslao tenkove, oklopna vozila, municiju i protivvazdušne odbrambene sisteme u Kijev.

Ali Nemačka okleva da isporuči rakete Taurus dugog dometa iz straha da će one biti upotrebljene za gađanje ruske teritorije.

Nemačka najava dolazi u trenutku kada se čini da ukrajinska kontraofanziva protiv ruskih snaga zastajkuje.

(Kurir.rs/Beta)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track