PENTAGON OBJAVIO, AMERIKA POKRENULA NAPADE U SIRIJI: Meta dve lokacije povezane s Iranom, odgovor na napade na trupe SAD
Foto: Shutterstock

ministar odbrane lojd ostin saopštio vest

PENTAGON OBJAVIO, AMERIKA POKRENULA NAPADE U SIRIJI: Meta dve lokacije povezane s Iranom, odgovor na napade na trupe SAD

Planeta -

Lojd Ostin, američki ministar odbrane, izjavio je noćas da su SAD u nedelju pokrenule napade u Siriji na dva mesta povezana sa Iranom, što je bio odgovor na napade na američko osoblje.

- Oružane snage SAD izvele su danas precizne napade na objekte u istočnoj Siriji koje koriste iranski Korpus garde Islamske revolucije i grupe koje su povezane sa Iranom, kao odgovor na nastavak napada na američko osoblje u Iraku i Siriji - naveo je Ostin u saopštenju.

Šef Pentagona je poručio da su "napadi su u blizini gradova Albu Kamal i Majadin izvedeni na centar za obuku i na jednu zaštićenu rezidenciju".

Ovo je treći put za manje od tri nedelje da američka vojska gađa mesta u Siriji za koja kaže da su povezana s Iranom koji podržava razne naoružane grupe koje Vašington optužuje da napadaju njegove snage na Bliskom istoku.

Sirija
foto: Profimedia, Shutterstock

Oko 2.500 američkih vojnika je u Iraku i 900 u Siriji u okviru borbe protiv džihadističke grupe Islamska država.

SAD su u sredu u Siriji gađale skladište oružja povezano s Teheranom, a 26. oktobra američka vojska je napala dva objekta u Siriji za koje je rekla da ih koriste Iran i terorističke organizacije.

Američke vlasti su objavile da ti napadi nisu izazvali žrtve.

Te napade Vašington izvodi kao odgovor na povećanje brroja napada proiranskih grupa na njegovu vojsku u Siriji i Iraku – bilo ih je više od 45 od 17. oktobra, u vezi s ratom Izraela i Hamasa u Pojasu Gaze. SAD su dale vojnu podršku borbi Izraela protiv Hamasa.

Palestinska teritorija Gaze je pod izraelskom blokadom. Rat Izraela i Hamasa je počeo ;posle iznenadnog napada te palestinske islamističke organizacije 7. oktobra na jug Izraela gde je, po izraelskim vlastima, poginulo više od 1.200 ljudi.

Izrael je odgovorio napadom iz vazduha, s mora i kopna na Gazu koju kontroliše palestinski pokret Hamas, ubivši više od 11.100 ljudi, kaže tamošnje Ministarstvo zdravlja.

Sjedinjene Države su brzo dale vojnu podršku Izraelu, ali strahuju da će se sukob proširiti iz Gaze na region čije države su osudile postupanje Izraela u Gazi.

(Kurir.rs/Beta/Foto:Ilustracija)

Bonus video:

02:15

KADA VIDIMO DA IZA NEKOG STAJE AMERIKA, INTUITIVNO ZAKLJUČUJEMO DA JE TU NEŠTO LOŠE!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track