OVAKO MOŽE DA SE OKONČA RAT U IZRAELU I UKRAJINI?! Eksperti za Kurir tvrde: Svima je jasno zbog čega Amerika NE ŽELI MIR u Gazi
Foto: EPA Hannibal Hanschke, Shutterstock

KURIR TV

OVAKO MOŽE DA SE OKONČA RAT U IZRAELU I UKRAJINI?! Eksperti za Kurir tvrde: Svima je jasno zbog čega Amerika NE ŽELI MIR u Gazi

Planeta -

Rat u Izraelu ušao je u 38. dan, a nažalost kraj mu se ne nazire.

Ministarstvo zdravlja u Pojasu Gaze, kojim upravlja Hamas, objavilo je da je više od 11.000 ljudi ubijeno od kako je bombardovanje počelo, a među je živote izgubilo više od 4.500 dece. Uz oko 1.500 tela hamasovaca koja su pronađena na teritoriji Izraela, ukupno je do sada sukob odneo više od 13.700 žrtava.

Zoran Spasić, predsednik Centra za bezbednosnu i međunarodnu politiku, i prof. dr Milan Petričković, sa Fakulteta političkih nauka, gostovali su u jutarnjem programu Kurir televizije gde su govorili o ovom sukobu na Bliskom istoku.

Petričković se najpre dotakao brojnih žrtava koje je ovaj sukob odneo.

- Nažalost u ovom sukobu ne postoji etikata ratovanja i sve su legitimni ciljevi odnosno sve što postoji. Imamo frapantne podatke da je poginulo čak 5.000 dece, ali treba uvek postaviti pitanje šta je sa onim neindetifikovanim žrtvama među kažu da je preko 8.000 stradalih žena i deca - rekao je Petričković.

Milan Petričković
foto: Kurir televizija

Spasić tvrdi da je samit u San Francisku od izuzetne važnosti za rešavanje ovog sukoba.

- Moramo da budemo svesni da smo svedoci velikih geopolitičkih promena. Pojas Gaze je veoma osetljiv jer utiče na ceo region Bliskog istoka. Da bi se rešio sukob, Palestinci i Izraelci moraju da sednu za pregovarački sto i da to reše. Niko drugi ne može to da im reši - rekao je Spasić i dodao:

- Velike sile imaju veliki uticaj. Sada vidimo da je islamski svet prvi put ujedinjen. Iran, Turska i Saudijska Arabija su na jednoj strani, a znamo da su proteklih decenija u dešavanjima na Bliskom istoku ove države imale potpuno suprotne stavove. Sada je važno kako da se dođe do mira. Održavanje samita azijsko-pacifičke ekonomske krize u San Francisku 15. novembra smatram da je od izuzetne važnosti. Tamo će se susreti predsednik Si i predesnik Bajden i tamo će biti razgovora o pojasu Gaze i onome što se dešava u Ukrajini.

Zoran Spasić
foto: Kurir televizija

Osvrnuo se i na pitanje rešenje ovog sukoba u Gazi, ali i sukoba u Ukrajini.

- Ogroman je pritisak na mađunarodnu zajednicu i SAD. Imate brojne proteste. Sa jedne strane ljude koji vrše nasilje nad jevrejima, sa druge strane proteste ovih drugih. Onda dolazi do nasilja na ulicama. Kada imate sukob koji je viševekovan, onda nemate ko je ispravan, a ko nije. Imate priču jedne strane i druge strane. Izvršen je teroristički napad sa jedne strane, sa druge imamo stradaje civila. Koje je rešenje za sukob u Gazi i sukob u Ukrajini? Pa baš zamrznuti konflikt. Zašto? Sukob mora da se okonča i onda da se krene u proces mirovnih pregovora. Naravno zamrznuti konflikt ima i svoje loše strane: lako se odmrzne i koriste ga strane da se naoružaju. Ali ovde se traži put da se samo rat prekine.

03:43

OVAKO MOŽE DA SE OKONČA RAT U IZRAELU I UKRAJINI?! Eksperti tvrde: AMERIKA NE ŽELI MIR u Gazi zbog plasiranja ratne industrije

Potom dotakao i Hezbolaha.

- Imate i Hezbolah stacioniran u Libanu koji je takođe gađao Izrael. Morate da pravite jasnu razliku između država i paravojnih terorističkih organizacija. One za cilj nemaju borbu protiv Izraela, već uništenje Izraela.

Petričković smatra da je SAD ne želi mir u svetu.

- Ako je SAD stvarno mirotvorci i žele da se taj sukob završi. Zašto se onda gomilaju nuklearne podmornice sa bojevim glavama? Amerika nažalost ne želi mir jer to što se zove plasiranje ratne industrije i kapitala, to dominira. Od toga će zavisiti pitanje obe sukobljene strane i rešenja.

Milan Petričković
foto: Kurir televizija

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Bonus video:

08:50

NAPADI NA JEVREJE SVE ČEŠĆI SVUDA U SVETU! ČOVEČANSTVO SE NAGLO BUDI Ravasi: Izrael je uspeo ono što niko VEKOVIMA NIJE!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track