STIGLE PRVE ANKETE ZA IZBORE U UKRAJINI: Već se može naslutiti šta čeka Zelenskog ako Zalužni odluči da mu IZAĐE NA CRTU
Foto: AP Virginia Mayo, EPA Ukrainian Presidential Press

rejting

STIGLE PRVE ANKETE ZA IZBORE U UKRAJINI: Već se može naslutiti šta čeka Zelenskog ako Zalužni odluči da mu IZAĐE NA CRTU

Planeta -

Tenzije u Ukrajini rastu iz dana u dan iako dogovor oko predsedničkih izbora koji bi trebalo da se održe na proleće još nije postignut.

Ukrajinski portal Strana objavio je rezultate nekoliko zatvorenih anketa o rejtingu na predsedničkim i parlamentarnim izborima ukoliko bi bili sada održani.

Aktuelni predsednik Volodimir Zelenski dobio bi prema različitim anketama podršku 30 do 40 odsto građana.

Valerija Zalužnog, glavnokomandujućeg ukrajinske vojske, koga mnogi vide i priželjkuju kao kandidata na izborima, podržalo bi između 20 i 30 odsto građana.

Volodimir Zelenski
foto: Printscreen YT

Strana, međutim, napominje da Valerij Zalužni nikada nije zvanično najavio svoju nameru da učestvuje na izborima, a da je praksa pokazala da najava učešća na izborima može naglo da poveća podršku kandidatu.

Valerij Zalužni
foto: Printskrin / You Tube

Situacija na parlamentarnim izborima bila bi prema poslednjim anketama mnogo izvesnija.

Politička grupacija eventualno okupljena oko Zalužnog mogla bi da računa na podršku 20 i 25 odsto birača dok bi vladajuća stranka "Sluga naroda" aktuelnog predsednika Zelenskog dobila upola manje glasova odnosno između 10 i 12 odsto.

Stranka nekadašnjeg predsednika Petra Porošenka dobila bi oko 5 odsto.

Ukrajinski genaral i nekadašnji komandant odbrane Nikolajeva Dmitrij Marčenko, podsetimo, javno je na televiziji tražio da se glavnokomandujući Oružanih snaga Ukrajine Valerij Zalužni kandiduje.

(Kurir.rs/Strana)

Bonus video:

01:39

AKO ZELENSKI PREBACI RAT NA RUSKU TERITORIJU, PUTIN ĆE ISKORISTITI SVE KAPACITETE Dikić tvrdi: Za sada se bore samo jednom rukom

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track