HUTI KREĆU U OFANZIVU PROTIV IZRAELA! Stigla stravična pretnja: Naše oči stalno traže vaše brodove u Crvenom moru
Foto: AP

novi detalji

HUTI KREĆU U OFANZIVU PROTIV IZRAELA! Stigla stravična pretnja: Naše oči stalno traže vaše brodove u Crvenom moru

Planeta -

Abdel Malik al Huti, vođa vladajuće militantne grupe Ansar Alah u severnom Jemenu, zapretio je u utorak da će napasti izraelske brodove u Crvenom moru da bi podržao palestinske grupe u Pojasu Gaze.

Huti su ranije rekli da su nekoliko puta napali grad Eilat na jugu Izraela .

- Naši napadi na neprijatelja raketama i bespilotnim letelicama će se nastaviti. Naše planiranje dodatnih operacija će se nastaviti protiv svih cionističkih ciljeva do kojih možemo da dostignemo u Palestini ili van Palestine i nećemo oklevati da to učinimo. Nećemo štedeti napor na vojnom nivou koristeći raspoloživa sredstva, a naša braća iz raketnih snaga izvode operacije na jugu okupirane Palestine - rekao je al-Huti čiji je govor citirala televizija al-Masirah.

Nova meta prema njegovim rečima biće izraelski brodovi u Crvenom moru.

- Naše oči stalno traže bilo koji izraelski brod u Crvenom moru, posebno u moreuzu Bab al-Mandeb i vodama koje graniče sa Jemenom, iako izraelski brodovi onemogućavaju uređaje u Crvenom moru, neće moći. Lociraćemo brodove i napasti ih bez oklevanja - dodao je al-Huti.

Takođe je pozvao na bojkot američke i izraelske robe i naglasio da je to "jedna od najvažnijih pozicija" koju narod mora da zauzme. Lider Huta kritikovao je ishod arapsko-islamskog samita održanog u subotu u Rijadu o događajima u Pojasu Gaze jer je bio "ograničen na davanje izjava" i niko nije preduzeo nikakve praktične akcije u podršci Palestincima.

Huti, koji od 2015. vode rat protiv koalicije predvođene Arapima koja podržava međunarodno priznatu vladu Jemena, pojavili su se kao glavna vojna sila na Arapskom poluostrvu sa desetinama hiljada boraca i ogromnim arsenalom balističkih projektila i naoružanih dronova.

Grupa kontroliše severne i delove centralnog Jemena i obalu Crvenog mora.

Rat Hamasa i Izraela traje već 39 dana.

(Kurir.rs/RIA)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track