"HAMAS JOŠ NIJE PORAŽEN, UMREŽIO JE CELU GAZU!" Stručnjaci tvrde: Kopnena invazija Izraela nije ni počela, OVO JE SAMO POČETAK?
Foto: Avalon / Avalon / Profimedia, SOPA Images / Sipa Press / Profimedia

KURIR TV

"HAMAS JOŠ NIJE PORAŽEN, UMREŽIO JE CELU GAZU!" Stručnjaci tvrde: Kopnena invazija Izraela nije ni počela, OVO JE SAMO POČETAK?

Planeta -

Dve i po nedelje nakon ulaska tenkova i kopnenih trupa u severnu Gazu, izraelske snage su zauzele i bolnicu Al Šifa jer su se, kako tvrde, u njoj nalazili militanti Hamasa. Izrael je saopštio da su njegove trupe otkrile "oružje i terorističku infrastrukturu" u krugu bolnice, nakon što su,u sukobu ispred Al Šife, ubili militante.

U medjuvremenu,izraelski premijer Benjamin Netanjahu sastao se sa vojnicima u bazi Zikim u blizini severnog pojasa Gaze i rekao im da „nema mesta u Gazi do kojeg Izrael neće stići, dok je sa druge strane, nakon usvajanja rezolucije Saveta bezbednosti UN kojim se poziva na „produžene humanitarne pauze“ u Gazi. Izraelsko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo da takvih pauza neće biti dok ne budu oslobođeni taoci koje drži Hamas.

Prof. dr Časlav Koprivica, sa Fakulteta političkih nauka i magistar Veljko Rakić, predsednik Instituta za promociju vladavine prava, gostovali su u jutarnjem programu Kurir televizije gde su govorili o ovom ratu koji je do sada odneo više od 13.700 žrtava.

- Izrael će u vojničkom smislu relativno brzo završiti ove operacije. Kako misle da u perspektivi pacifikoju Gazu. Oni su izlazili sa nekoliko predloga. Jedan je bio skandalozan. Da se stanovništvo iz pojasa Gaze presele prisilno na Sinaj. Naravno, Palestinci nisu tome baš radi, a izgleda da nije ni Egipat. Drugi predlog je bio kada je jednom dolazio Blinken da se sastane sa palestinskom zajednicom zapadne reke Jordan. Pominjano je da bi njima moglo da bude predato upravljanje Gaze, ali oni su to odbili - rekao je Koprivica i dodao:

Kurir televizija
foto: Kurir televizija

- Poslednja, najnovija varijanta kaže da će Izrael preuzeti pojas Gaze kada bude završen vojni sukob. To znači da se vraćaju u okupaciju. Mada, veliki broj civilne infrastrukture je uništen. Tako da bilo ko, ko preuzme upravljanje Gazom nakon završetka borbenih dejstava, postaviće se veliko pitanje. Gde će ti vicili moći da se vrate?

Rakić se nije složio sa Koprivicom po pitanju brzog završetka rata ili toga da je Hamas poražen, već smatra upravo suprotno.

- Nakon terorističkog napada Hamasa, Izrael je krenuo sa vojnim napadima i bombardovanjem Gaze. Međutim, Izrael ne može da reši ovo dok ne uđe kopneno u Gazu. U smislu da su jedinice Hamasa već davno umrežili celu Gazu i spustili se u podrume. Bukvalno je cela Gaza isprepletena podrumima i bunkerima u kojima se oni nalaze. Bilo je potrebno, kao što se i desilo, da izraelska vojska uđe kopneno kako bi krenuli u čišćenje terena. Nažalost u takvim situacijama koletelarne štete su neminovne. Nisam siguran da će ovo tako brzo da ide, niti da je Hamas poražen ili da ne pružaju otpor. Mislim da oni na taj način ratuju - rekao je Rakić.

05:00

HAMAS JOŠ NIJE PORAŽEN, UMREŽIO JE CELU GAZU! Stručnjaci tvrde: Kopnena invazija Izraela nije ni počela, OVO JE SAMO POČETAK?

Voditeljka Snežana Petrović napomenula je da brojni analitičari konstantuju da kopnena invazija izraelske vojske još nije ni počela, a da su ovo tek neki počeci kojima prethode ovi udari avijacije.

- Toga se i plašim. Ako ovo nije ni početak, šta će tek i biti kada stvarno krenu u kopnenu invaziju - naveo je Rakić.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Bonus video:

01:23

NA KROVU BOLNICE SU SE POJAVILI VOJNICI, A TO JE ONDA VOJNI OBJEKAT Stručnjaci: Hamas je odgovoran, IZRAEL POČINIO RATNI ZLOČIN!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja