ŽESTOKA RASPRAVA U PROGRAMU UŽIVO! Koprivica: Ova 3 razloga govore da je Ukrajina već BIVŠA! Rakić: Samo Rusi koriste taj izraz
Foto: Kurir televizija

KURIR TV

ŽESTOKA RASPRAVA U PROGRAMU UŽIVO! Koprivica: Ova 3 razloga govore da je Ukrajina već BIVŠA! Rakić: Samo Rusi koriste taj izraz

Planeta -

Nakon detaljne analize sukoba na prostoru pojasa Gaze, gosti jutarnjeg programa Kurir televizije naišli su na žestoke nesuglasice oko drugog sukoba koji traje već 2 godine, rusko-ukrajinskog rata.

Prof. dr Časlav Koprivica, sa Fakulteta političkih nauka, dotakao se ugla SAD i njenog uticaja na trenutna dva sukoba u svetu.

- Mislim da Amerika ne bi mogla da izdrži treći istovremeni sukob, a videli smo kada je počela ruska specijalna vojna operacija na teritoriji bivše Ukrajine, da su se malte ne simutalno pojavile napetosti između Amerike i Kine oko Tajvana. Nakon, blago rečeno, diplomatske krajnje nespretne posete Nensi Pelosi Tajvanu. U tom trenutku je čak pretila opasnost da dođe do ružnog sukoba između Narodne republike Kine i Republike Kine. Što je zvaničan naziv Tajvana, što naravno niko ne priznaje jer postoji ideja, čak sa stanovišta Amerike, da postoji jedna Kina - rekao je Koprivica i dodao:

Kurir televizija
foto: Kurir televizija

- Ali ono što je tu dosta važno je da Amerika sada mora, makar iz taktičkih razloga, da koliko toliko privirano pacifikuje nešto što bi se moglo pokazati kao treći front. Amerika ima kapacitet očigledno da razvije ozbiljne sukobe između Kine i Tajvana. U ovom trenutku su procenili, koliko mi se čini, da primire odnose sa Kinom dok se ne vidi šta će biti sa ova 2 rata. Ovim koji će se brzo završiti na teritoriji Palestine i ovaj koji će biti sporovozni rat na teritoriji bivše Ukrajine.

Magistar Veljko Rakić, predsednik Instituta za promociju vladavine prava, nije se složio oko šokantnih stavova Koprivice, poput "bivša Ukrajina".

- Nije mi jasan vaš stav "bivša Ukrajina". Ukrajina je jedna zemlja. To je nezavisna suverena država Ukrajina. Još nisam čuo taj izraz. Rusija je izvršila agresiju na zemlju koja se zove Ukrajina. Taj izraz "operacija" koriste samo ruski zvaničnici. Nisam čuo da bilo ko drugi na svetu koristi taj izraz, a sada još čujem i bivša Ukrajina - naveo je Rakić.

04:02

ŽESTOKA RASPRAVA U PROGRAMU UŽIVO! Koprivica: Ukrajina je BIVŠA iz OVA tri razloga! Rakić uzvratio: Samo Rusi koriste taj izraz

Koprivica je potom objasnio zašto smatra da je to ispravan stav.

- Trenutna vlast koja je došla u Kijevu je došla državnim udarom, dakle nelegitimna je. Pod dva, ona je počela rat protiv svog stanovništa. Pod tri, na osnovu pravnog presedana koji je napravila Badinterova komisija "kada nemate efektivnu vlast koja kontrolište čitavu teritoriju zemlje, smatra se da se država nalazi u fazi raspada onoga trenutka kada nemate legitimnu centralnu vlast i kada ne kontroliše čitavu teritoriju." Dakle, na osnovu kriterijuma koja je postavila Badinterova komisija kada je rekla da Jugoslavija prestala da postoji jer ne ispunjava 2 kriterijuma. Može takođe da se kaže da je Ukrajina bivša - odgovorio je Koprivica.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Bonus video:

05:00

HAMAS JOŠ NIJE PORAŽEN, UMREŽIO JE CELU GAZU! Stručnjaci tvrde: Kopnena invazija Izraela nije ni počela, OVO JE SAMO POČETAK?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track