JOŠ JEDNA MISTERIOZNA SMRT U RUSIJI General Sviridov prozvao Putina pa sa ženom nađen mrtav! Tela nestala, nema kraja bizarnostima
Foto: EPA/Pavel Bednyakov/sputnik/kremlin

JOŠ JEDNA MISTERIOZNA SMRT U RUSIJI General Sviridov prozvao Putina pa sa ženom nađen mrtav! Tela nestala, nema kraja bizarnostima

Planeta -

Odlikovani general pukovnik Vladimir Sviridov (68) i njegova supruga Tatjana (72) pronađeni su mrtvi nedugo nakon što je visoki oficir ruske vojske kritikovao Vladimira Putina zbog njegove, kako je kazao, "trećerazredne" vojske.

Bivši zapovednik ruske protivvazdušne odbrane jednom je kritikovao Putina zbog toga što su ruske vazdušne snage danas - "trećeg ranga".

Istražitelji nisu uspeli da utvrde kako su umrli Sviridov i njegova supruga Tatjana. Ali, tu nije kraj bizarnostima u ovoj priči: nakon što je bračni par pronađen mrtav u njihovoj kući u selu Adžijevski u Stavropoljskoj regiji, tela su nestala, otkriva The Sun. Tako vlasti nisu mogle da utvrde tačan uzrok njihove iznenadne smrti, izvestili su lokalni mediji.

Vladimir Putin
foto: AP/Pavel Bednyakov

“Radnici plinare izvršili su merenja i nije otkriveno prekoračenje dopuštene koncentracije štetnih materija”, jedino je što stoji u izveštaju o njihovoj bizarnoj smrti.

General Sviridov svojevremeni je zapovedao 6. armijom ruskog ratnog vazduhoplovstva i protivvazdušne odbrane od 2005. do 2009. godine. Odlikovan je Ordenom Crvene zvezde i nizom drugih odlikovanja. Napustio je svoju ulogu zapovednika kada je imao 54 godine nakon niza oštrih komentara o ruskim oružanim snagama.

U jednom je intervjuu Sviridov upozorio: “Pilot mora da ima oko 100 sati naleta godišnje za punu borbenu spremnost. Međutim, to još nije slučaj. Prosečno vreme leta u vojsci trenutno je 25-30 sati.”

U drugom se nastupu požalio: “Prisiljeni smo da imenujemo nepotpuno obučene oficire jer nema boljih. Iz istog razloga šaljemo na vojne akademije pilote trećeg ranga. Ovo se nije događalo u prošlosti!”

Ljutio se zbog toga kako su niske plate i loš smeštaj prisiljavali iskusne oficire da napuste vojsku.

Vladimir Putin
foto: AP/Pavel Bednyakov

“Svaki drugi naš službenik, nažalost, nema smeštaj. Do 10 odsto mladih oficira čini sve što je u njihovoj moći da ode u prevremenu penziju.”

Zatražio je od Putina "stvaranje normalnih životnih uslova za mlade oficire, kao i za sve vojnike, kako bi mogli ispravno da obavljaju svoje službene dužnosti", prenosi The Sun.

Podsetimo, prošlog je meseca umro jedan od najviših rukovodilaca druge najveće ruske naftne kompanije, što je poslednja u nizu čudnih smrti ruskih naftnih tajkuna. Vladimir Nekrasov (66), predsednik upravnog odbora Lukoila, navodno je "iznenada" preminuo u svom domu u Moskvi.

Prethodno je tajkun Ravil Maganov (67) pao s prozora elitne moskovske bolnice. Milijarder Aleksander Subotin (43), takođe povezan s energetskim divom Lukoilom u kojem je bio top menadžer, pronađen je mrtav nakon što je "primio savet od šamana". U avgustu je naglo umro i Genadij Lopirev (69). On je umro u samo 24 sata od dijagnoze teške bolesti...

Kurir.rs/Slobodna Dalmacija

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja