IMA NADE: U toku pregovori Izraela i Hamasa o razmeni uhapšene i otete dece!
Potresne fotografije: Pripadnici Hamasa sa otetom izraelskom decom, Foto: Printscreen

Hamas je do sada oslobodio četvoro od oko 240 talaca

IMA NADE: U toku pregovori Izraela i Hamasa o razmeni uhapšene i otete dece!

Planeta -

Katar i Sjedinjene Države su posrednici u dogovoru za koji se očekuje da bi mogao da bude postignut u naredna 72 sata

Između Izraela i Hamasa vode se tajni pregovori o potencijalnoj razmeni uhapšene i otete dece, prenela je izraelska televizija Kan 11, koja je u državnom vlasništvu, citirajući izvore koji su želeli da ostanu anonimni.

Pregovori se vode uz posredovanje Katara i Sjedinjenih Država, a očekuje se da bi sporazum mogao da bude postignut u naredna 72 sata, prenela je američka televizijska stanica ABC.

U igri i prekid vatre

S jedne strane, Hamas bi oslobodio decu koja su oteta u napadu 7. oktobra, kada je ubijeno oko 1.300 izraelskih vojnika i civila i kada je, prema nepotvrđenim informacijama, oteto oko 240 talaca.

Hamas nikad nije otkrio koliko je talaca oteto, dok je u nekoliko navrata navođeno da je izvestan broj njih nastradao u izraelskim vazdušnim udarima na Pojas Gaze. Čak je i emitovan snimak tela jedne od izraelskih žena vojnika kao dokaz da taoci ginu u izraelskom bombardovanju.

Izrael
foto: Printscreen

Na drugoj strani, Izrael navodno drži nekoliko hiljada palestinskih žena i dece, koji su uhapšeni zbog umešanosti u terorističke napade.

Abu Ubaida, portparol Hamasovih brigada Al Kasam, vojnog krila organizacije, izrazio je spremnost da se oslobodi do 70 izraelskih žena i dece u zamenu za petodnevno primirje. Hamas pak traži oslobađanje 200 palestinskih žena i 75 dece iz izraelskih zatvora. Izraelski izvori procenjuju da je Hamas oteo oko 240 talaca, ali da su neki od njih sada pod kontrolom drugih palestinskih militantnih organizacija kao što je Islamski džihad.

Do danas je Hamas oslobodio četiri osobe - majku i ćerku iz Čikaga, kao i dve starije Izraelke. Izraelske odbrambene snage IDF oslobodile su jednog kidnapovanog vojnika tokom kopnenih operacija u Pojasu Gaze. U pregovorima o oslobađanju talaca i uhapšenih žena i dece veliku ulogu ima Katar, gde se nalazi političko krilo Hamasa.

Prave se spiskovi

- Dva izvora upućena u detalje pregovora navode da bi sporazumom na slobodu bila puštena izraelska deca oteta 7. oktobra i palestinska deca koje su trenutno u izraelskim zatvorima. Pregovori su još u toku, konačna odluka još nije donesena - objavila je izraelska TV.

ABC na drugoj strani citira izvor blizak Izraelcima, koji tvrdi da je znatan napredak postignut i da bi u narednih nekoliko dana deca mogla da budu oslobođena. Navodno se radi na utvrđivanju tačnog broja koliko će talaca biti oslobođeno, kao i na spiskovima palestinskih zarobljenika. Deo sporazuma bi trebalo da bude i privremeni prekid vatre obe strane.

Pretres: Izraelski vojnici u krugu bolnice Al Šifa
Pretres: Izraelski vojnici u krugu bolnice Al Šifafoto: Printscreen

Uprkos sve glasnijim protestima

SAD tajno naoružavaju Izrael

SAD u tajnosti dostavljaju naoružanje Izraelu kako bi se izbegao publicitet usled sve većih protesta javnosti, prenela je agencija Blumberg.

U izveštaju se navodi da je Pentagon iz skladišta u SAD, ali i Evropi Izraelu dostavio 36.000 komada municije kalibra 30 milimetara, oko 2.000 laserski navođenih projektila za helikoptere tipa "apač", 57.000 artiljerijskih granata kalibra 155 milimetara, kao i opremu za noćno osmatranje, puške i minobacače.

Prekinuli mu večeru

Palestinci napali Trudoa

Stotinak policajaca poslato je u jedan restoran u Vankuveru gde je večerao kanadski premijer Džastin Trudo, nakon što je oko 250 propalestinskih demonstranata opkolilo restoran.

Izrael
foto: Printscreen

Dvojica muškaraca su uhapšena, jedan zbog navodnog napada na policajca, a drugi zbog ometanja, dok su demonstranti prozivali Trudoa, mahali palestinskim zastavama i zahtevali od premijera da pozove na prekid vatre u ratu između Izraela i Hamasa.

- Sram te bilo, imaš krv na svojim rukama - vikali su neki od demonstranata. Policija je izvukla premijera oko 22 sata i on nije povređen.

UKRATKO

- Izraelska vojska je srušila kuću Ismaila Hanijeha, glavnog lidera Hamasa u Pojasu Gaze, koji živi u egzilu u Kataru

- Izrael je odbacio rezoluciju Saveta bezbednosti UN o produženju humanitarnih pauza u bombardovanju Gaze

- Izrael tvrdi da je pronašao veliku količinu oružja u bolnici Al Šifa u Gazi, dok Hamas tvrdi da je to podmetačina

- Neidentifikovani muškarac automobilom se zabio u ogradu kod izraelske ambasade u Tokiju

- Pet osoba je ranjeno u oružanom napadu kod Jerusalima, izraelska policija je neutralisala napadača

- Nemačka policija sprovela je 54 pretresa, na meti je bilo udruženje za koje se veruje da podržava Hezbolah

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track