ŠTA SE DESILO SA MOĆNOM RAKETOM "STARSHIP"? Počelo je aplauzima, pa je izgubljen kontakt - Usledilo SAMOUNIŠTENJE iznad Atlantika
Foto: AP Eric Gay

test

ŠTA SE DESILO SA MOĆNOM RAKETOM "STARSHIP"? Počelo je aplauzima, pa je izgubljen kontakt - Usledilo SAMOUNIŠTENJE iznad Atlantika

Planeta -

Kompanija SpaceX Ilona Maska lansirala je u subotu Starship iz baze u Teksasu. Nakon manjih problema tokom prve faze leta, u drugoj fazi u potpunosti je izgubljen kontakt sa letelicom.

BBC: Kompjuter samouništio "Brod"

Kako piše britanski javni servis, nakon razdvajanja rakete na dva dela, gornji deo - "Ship" ("Brod") nastavio je dalje, i trebalo je da leti još oko osam i po minuta.

Ipak, prema pisanju BBC, kompjuter letelice je uništio taj modul.

To je urađeno zato što je letelica trebalo da preleti, na visini od oko 140 kilometara, preko teritorije afričkog kontinenta.

Ali, sa obzirom da je došlo do za sada nepoznatih problema, kompjuter je uništio letelicu tako da bi krhotine pale u Atlantski okean, a ne na zemlju.

Bez obzira na sve prepreke, kako piše BBC, a i sam Ilon Mask je govorio više puta, svako lansiranje predstavlja veliki korak napred - zbog podataka i pouka koje se izvuku iz toga.

Lansiranje počelo uz aplauz, nakon toga izgubljen kontakt

Starship je lansiran malo posle 14 sati po našem vremenu uz gromoglasan aplauz nekoliko desetina zaposlenih koji su posmatrali poletanje.

Letelica je uspela da se odvoji od rakete nosača koji je nedugo posle toga eksplodirao što, međutim, nije bio deo plana inženjera.

Straship je nastavio probni let oko Zemlje i trebalo bi oko 15.30 sati po našem vremenu da sleti u blizini Havaja, međutim, prema poslednjim informacijama izgubljena je veza sa letelicom.

Inženjeri kompanije SpaceX ocenili su probni let u subotu kao neverovatno uspešan uprkos tome što je Super Heavi buster doživeo "brzo neplanirano rastavljanje".

SpaceX je insistirao da su eksplozije u ranim fazama razvoja rakete dobrodošle i da pomažu oko izbora dizajna brže od testova na zemlji.

- Drugo lansiranje bilo je uspešnije od prvog pokušaja kompanije u aprilu, a svi podaci prikupljeni od danas biće korišćeni da utiču na buduće modifikacije rakete - navodi kompanija.

ŠTA JE STARSHIP?

Starship je sistem za transport koji kompanija američkog milijardera razvija da transportuje ljude i teret na Mesec i Mars, ali i mnogo dalje u duboki svemir.

Vozilo se sastoji od dva elementa od kojih su oba dizajnirana da se mogu u potpunosti i brzo ponovo koristiti. Prvi je džinovska baza Super Heavi, a drugi svemirska letelica visoka 50 metara poznata kao Starship. Dvojac čini najveće i najmoćnije svemirsko vozilo ikada napravljeno. Potpuno složen Starship je visok skoro 122 metara.

1 / 4 Foto: AP Eric Gay

Zvezdani brod do danas je leteo samo jednom i to na probnom letu iz Starbaze u Teksasu 20. aprila koji je imao za cilj da pošalje letelicu u orbitu, međutim, nije uspela da se odvoji, a SpaceX je detonirao vozilo visoko iznad Meksičkog zaliva četiri minuta nakon poletanja.

Ciljevi leta u subotu su uglavnom isti kao i ciljevi misije 20. aprila.

Ako sve bude po planu - Super Heavi će se spustiti u Meksički zaliv oko sedam minuta nakon poletanja. Zvezdani brod će se istovremeno približiti orbitalnoj brzini dok pravi delimičan krug naše planete.

Trebalo je da padne u blizini Havaja oko 90 minuta nakon lansiranja.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track