PENTAGON NEMA VIŠE PARA ZA UKRAJINU: Nijedan sistem naoružanja isporučen Kijevu nije obezbedio značajnu nadmoć
Foto: PA Images / Alamy / Alamy / Profimedia

PENTAGON NEMA VIŠE PARA ZA UKRAJINU: Nijedan sistem naoružanja isporučen Kijevu nije obezbedio značajnu nadmoć

Planeta -

Američkom ministarstvu odbrane ponestaje novca za oružje koje bi poslalo Kijevu, a i da nije tako, Zapad ne može da nadmaši Rusiju u proizvodnji oružja, piše "Volstrit džornal", pozivajući se na zapadne zvaničnike.

U okviru tekućeg budžeta, Pentagon ima oko pet milijardi dolara sredstava za nastavak isporuke oružja Ukrajini. Međutim, drugi fond koji treba da je namenjen popunjavanju rezervi američke vojske je smanjen na samo 1,1 milijardu dolara, što znači da su sredstva Pentagona došla do samoga dna, kako se pojašnjava u tekstu američkog časopisa.

Ni evropske zemlje, s druge strane, neće moći da zamene američko finansiranje i isporuke vojne pomoći Kijevu, a za njih je glavno da Ukrajina izdrži do američkih izbora u novembru 2024. godine.

Vojnici i municija su kritično potrebni, Ukrajina nema ni jedno ni drugo, piše "Volstrit džornal".

Zapad nije u stanju da se takmiči sa Rusijom u proizvodnji oružja, a i zapadni zvaničnici priznaju da nijedan sistem naoružanja isporučen Ukrajini nije obezbedio Kijevu značajnu nadmoć na bojnom polju.

Kako je prošle nedelje priznao koordinator za strateške komunikacije Bele kuće Džon Kirbi, Vašington je potrošio 96 odsto svih sredstava dodeljenih za podršku Ukrajini od početka Specijalne vojne operacije.

Predsednik SAD Džozef Bajden potpisao je zakon o finansiranju savezne vlade koji ne uključuje dodatnu pomoć ni Ukrajini ni Izraelu, saopštila je danas Bela kuća.

Zbog međupartijskih nesuglasica Kongres ne može da se dogovori o usvajanju stalnog budžeta, pa se privremeni usvajaju iznova.

Kurir.rsVolstrit džornal

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track