"KADA BI ZNALI KOLIKA GLUPOST UPRAVLJA SVETOM, SVAKO BI SE UPLAŠIO" Sagovornici Kurir TV: Prete okolnim zemljama da se ne mešaju!
Foto: AP/Leo Correa

sukob na bliskom istoku!

"KADA BI ZNALI KOLIKA GLUPOST UPRAVLJA SVETOM, SVAKO BI SE UPLAŠIO" Sagovornici Kurir TV: Prete okolnim zemljama da se ne mešaju!

Planeta -

Najveća bolnicu Al Šifa zauzeo je IDF s tvrdnjama da je bila sedište Hamasa i da je veliki bunker ispod nje i dalje u funkciji. To rukovodstvo bolnice negira, tvrdeći da su bombe i malokalibarsko oružje postavile izraelske snage.

Iako je Gaza očigledno postala pakao na zemlji, svet osim verbalnih poziva na prekid vatre, ne nudi drugo rešenje. I dalje se pominje mogući sporazum sa Hamasom za trodnevni prekid vatre u zamenu za 50 taoca.

Gosti "Usijanja" koji su diskutovali o ovom sukobu jesu dr Luka Kastratović, general u penziji, prof. Predrag Marković, istoričar i Aleksandar Gajić, Centar za društvenu stabilnost.

Gaza, Izrael
foto: X/manniefabian

Gajović se zapitao koji je interes SAD u Gazi:

- Još uvek nisam shvatio koji je interes SAD u Gazi. To je mala površina, a ako se govori o nekom približavanju Egiptu, to im nije potrebno u ovom trenutku. Ono što je interesantno, ako govorimo o teorijama, da postoji neka priča da je ovo organizovano da bi se žrtvovali ljudi, pa se izvršio napad na Hamas, a šta kao se desi neka vrsta bumeranga i izazovete gnev ostalih država u blizini? Ne verujem, nisam pristalica takvih teorija i konstrukcija da bi smo za sve što se dešava rekli "dobro, Amerikanci su krivi". Dakle, nisam advokat SAD, ali mi neverovatno da sve loše pripisujemo Amerikancima, a sve dobro nekim drugim državama.

Marković se osvrnuo na političke izjave, koje je smelo okarakterisao:

01:09

KADA BI ZNALI KOLIKA GLUPOST UPRAVLJA SVETOM, SVAKO BI SE UPLAŠIO Sagovornici Kurir TV: Prete okolnim zemljama da se ne mešaju!

- U našoj javnosti, pogotovo u tom podzemnom delu, ledenom bregu ispod površine, ima čudna slika Amerike koja je istovremeno veoma zla, ali veoma pametna. Afganistan je najskuplji rat u Američkoj, ali možda i svetskoj istoriji. Da su tako pametni, valjda ih ne bi ovi u pidžamama isterali. Što bi reko Ivo Andrić: Kada bi znali kolika glupost upravlja svetom, svako bi se uplašio. Uglavnom su političke odluke glupe, recimo 11. septembar, oni su u očaju napali Irak, jer su morali da urade nešto dramatično posle tako strašnog udarca. Tog 11. septembra je umrlo više ljudi nego u Perl Harboru. Onda su napali Irak koji nema veze sa islamskim fundamentalistima, Irak je sekularan režim. Isto tako i Izrael, tako strašan udarac za samopouzdanje Izraela.

Kastratović je odgonetnuo da li Hamas ima dejstva prema Izraelu ili su onemogućeni:

- Nemamo tačne informacije, ali je i Hamas naoružan. Preko teritorije ide ogroman novac, naoružanje, a sve naoružanje koje ide ka Ukrajini, rasprostri se širom sveta. Zašto će 800 baza širom sveta, za svaki kontinent i okean, oko 350 stalno aktivnih, zašto će im dva nosača aviona u blizini Gaze? Nije to samo nosač aviona, teško je pogoditi brod, jaka je PVO, podmornice nose nuklearno oružje. Došli su da prete okolnim zemljama da se ne mešaju. Ovde je primat osvajanje Bliskog i Srednjeg istoka, ali i nafte.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Bonus video:

01:35

U IZRAELU SU MI POKAZALI SOFTVER, GAZA SE NALAZI U KLOPCI Forca otkrio: Koriste sunđeraste bombe, koje uguše ljude u pur peni!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track