ZELENSKI SE PLAŠI NOVOG MAJDANA: Obaveštajci mu skrenuli pažnju o planovima za smenu vlasti
Pod sve većim pritiskom: Volodimir Zelenski, predsednik Ukrajine, Foto: Printscreen Twitter

Kampanja dezinformacija usmerena je ka izazivanju haosa

ZELENSKI SE PLAŠI NOVOG MAJDANA: Obaveštajci mu skrenuli pažnju o planovima za smenu vlasti

Planeta -

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izjavio je da je primio dojave o ruskoj kampanji čiji je cilj da se destabilizuje i smeni njegova vlada, objavila je agencija Blumberg.

Zelenski tvrdi da je od ukrajinskih, ali i zapadnih obaveštajnih službi informisan o operaciji koja je u toku.

Slom društva

Poslednjih meseci sve više se govori o ozbiljnom neslaganju između vojnog i političkog vrha u Ukrajini, a zapadni mediji su objavili čitav niz analiza na osnovu curenja podataka visokih zvaničnika u Kijevu. U većini njih se kritikuje Zelenski zbog nerealnih ciljeva o potiskivanju ruskih trupa sa svih osvojenih područja na istoku i jugu Ukrajine, kao i sa Krima, koji je aneksirala 2014. posle referenduma.

Takođe, došlo je do javnog neslaganja između tima ukrajinskog predsednika i generala Valerija Zalužnog, glavnog komandanta ukrajinskih trupa, nakon što je on praktično poručio da je rat dospeo u ćorsokak i da se ne očekuje prodor na frontu.

Blumberg prenosi da je Zelenski primio informacije od ukrajinskih i savezničkih obaveštajnih službi koje ga upozoravaju na "plan dezinformisanja interno poznat kao Majdan 3", čiji je cilj slom građanskog društva i podsticanje pobune.

Sećanje: Spomenik poginulima na protestima u Kijevu
Sećanje: Spomenik poginulima na protestima u Kijevufoto: Reuters, 21.02.2016.

Majdan znači trg na ukrajinskom, a termini Majdan 1 i Majdan 2 odnose se na masovne proteste koji su se održali 2004. i 2014. godine na Trgu nezavisnosti u Kijevu.

Oni su bili usmereni protiv Viktora Janukoviča, tadašnjeg predsednika, čija su politička baza bili građani na istoku Ukrajine, koji su većinom na seriji referenduma 2022. odlučili da se priključe Rusiji. Na protestima 2004, koji su bili uglavnom mirni, sprečena je pobeda Janukoviča i poništeni su rezultati drugog kruga izbora.

Na ponovljenom glasanju pobedu je odneo prozapadni kandidat Viktor Juščenko. Deset godina kasnije usledili su mnogo nasilniji protesti i pod pritiskom nacionalista Janukovič je bio prinuđen da pobegne iz zemlje.

Pritisak nacionalista

U protestima je poginulo više od 120 osoba, dok je više stotina povređeno. Ovi protesti su označili definitivan razlaz Kijeva i Moskve, koja je ubrzo anektirala Krim.

Zelenski je izabran za predsednika na krilima obećanja o pomirenju sa pobunjenicima u Donbasu, ali je popustio pod pritiskom nacionalista. Sada on veruje da Rusija nastoji da izazove haos i podele u njegovoj zemlji i da sruši njegovu vladu.

- Majdan je za Rusiju državni udar. Tako da je ta operacija razumljiva - rekao je Zelenski.

Podsećamo, general Zalužni je u intervjuu za Ekonomist nedavno rekao da je, uprkos pomoći Zapada, malo verovatno da će ukrajinske trupe izvršiti dubok i "lep" prodor, nakon čega je Zelenski optužio generala da unosi razdor i dovodi do kolebanja saveznika.

Izvori Rojtersa tvrde

EU odlaže početak pregovora?

Evropska unija možda neće pokrenuti formalne pregovore o članstvu sa Ukrajinom na samitu narednog meseca, kao što je prvobitno planirano, i mogla bi da ih odloži za mart 2024. godine, preneo je Rojters pozivajući se na visokog evropskog zvaničnika koji je želeo da ostane anoniman.

Agencija prenosi da bi Mađarska mogla da blokira početak pregovora, ali problem nije samo u Budimpešti već problem predstavlja i najava neograničenog finansiranja Ukrajine, tvrdi izvor Rojtersa. Samit lidera svih zemalja EU planiran je za 14. i 15. decembar.

Kurir.rs/Blumberg

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track