OTKRIVENE JEZIVE TAJNE NAJMOĆNIJE MAFIJE NA SVETU Zarađivali milijarde od kokaina, neposlušne čekaju MRTVI ŠTENCI ili METAK
Foto: NORBERTO DUARTE / AFP / Profimedia, Shutterstock

OTKRIVENE JEZIVE TAJNE NAJMOĆNIJE MAFIJE NA SVETU Zarađivali milijarde od kokaina, neposlušne čekaju MRTVI ŠTENCI ili METAK

Planeta -

Stotine osumnjičenih pripadnika najmoćnije italijanske mafije Ndrangete i njihovi saradnici iščekuju presude nakon istorijskog, trogodišnjeg suđenja.

Tužioci su zatražili zatvorske kazne u ukupnom trajanju od gotovo 5.000 godina za 322 optuženika. "Vuk", "Debeli", "Dragi" i ostali optuženi su za vrtoglavi niz krivičnih dela.

Smeštena u siromašnoj južnoj regiji Kalabriji, Ndrangeta je najbogatija i najmoćnija kriminalna organizacija u Italiji i praktično ima monopol nad evropskom trgovinom kokainom.

Iako se potajno proširila i danas deluje u više od 40 zemalja, Ndrangeta je u Italiji decenijama gušila lokalnu ekonomiju, infiltrirala se u javne institucije i terorisala ljude.

Tri sudije u Kalabriji saslušala su hiljade sati svedočenja od januara 2021, uključujući i desetine mafijaša koji su postali državni svedoci. Na optuženičkoj klupi bili su članovi klana Mankuzo i njihovi saradnici koji kontrolišu pokrajinu Vibo Valentiju.

- To je važno suđenje jer cilja jednu od najmoćnijih porodica Ndrangete sa sedištem u Kalabriji, ali s međunarodnim posledicama - rekao je stručnjak za mafiju Antonio Nikaso za AFP.

Presude se očekuju ove nedelje.

Održano pod najvećim merama bezbednosti, suđenje u Lamezia Termama najveće je "maksi suđenje" u Italiji u više od 30 godina. Udruživanje s mafijom, pokušaj ubistva, dilovanje droge, iznuda, reketiranje, zloupotreba položaja i pranje novca samo su neke od optužbi.

Mafijaški šef pokrajine Vibo Valentije, 69-godišnji Luiđi "Glavni" Mankuzo uklonjen je s popisa optuženih prošle godine kako bi mu se sudilo odvojeno. Mankuzo je već proveo 19 godina u zatvoru, a ponovno je uhapšen u velikoj policijskoj akciji u decembru 2019. zajedno s više od 300 osumnjičenih mafijaša.

Tužioci su tražili po 30 godina zatvora za desetak Mankuzovih najbližih saradnika zaduženih za odabir meta za iznuđivanje i za održavanje odnosa s drugim mafijama. No, naglašavajući uspeh Ndrangete u infiltraciji u legalnu ekonomiju, među optuženima su javni službenici, gradonačelnici pa čak i visoki policijski zvaničnik.

Najistaknutiji među njima je 70-godišnji advokat Đankarlo Piteli, bivši poslanik i senator iz stranke Forca Italija bivšeg premijera Silvija Berluskonija. Piteliju preti 17 godina zatvora jer je navodno bio posrednik u svetu politike, finansija i ilegalne masonske lože.

Davno zakopane tajne

Najživopisnija svedočenja pružilo je više od 50 bivših mafijaških operativaca koji su postali državni svedoci, što uključuje nećaka Luiđija Mankuza, Emanuelea. Ispričali su mnoge tajne, od skrivanja oružja u kapelama na groblju, ambulantnih vozila koja su se koristila za prevoz droge, do navodnjavanja useva marihuane.

Italija, Ndrangheta, kult, italijanski kult, mafija
foto: NORBERTO DUARTE / AFP / Profimedia

One koji su se mafiji suprotstavljali čekali su mrtvi štenci ili kozje glave pred kućnim vratima, bili su im zapaljeni automobili ili razbijeni izlozi. Drugi su bili pretučeni, ustreljeni ili njihova tela nikad nisu pronađena.

Sudnica je bivši pozivni centar preuredila za smeštaj stotina advokata, opremljen s više od 20 televizijskih ekrana koji prikazuju zatvorene optuženike i doušnike putem videoveze.

Suprotstavljanje mafiji

Ndrangeta je decenijama cvetala ispod radara dok su vlasti usmerile svoje napore na borbu protiv Koza Nostre, sicilijanske mafije.

Danas stručnjaci procenjuju da Ndrangeta, koju čini oko 150 kalabrijskih porodica i njihovih saradnika, zaradi više od 50 milijardi evra godišnje širom sveta, i to od trgovine drogom i reketarenja do izvlačenja javnih sredstava i iznude. I ilegalne prihode ponovo ulaže u legitimnu ekonomiju.

Italija je napravila prodor poslednjih godina i obučavala policije širom sveta da prepoznaju Ndrangetu na svom terenu i uhapse ih.

- Ali nije verovatno da će jedna značajnija akcija dramatično sprečiti delovanje članova Ndrangete, rekao je Nikaso, navodeći potrebu za novim radnim mestima, obrazovanjem i promenom mentaliteta. - To vam je potrebno da se suprotstavite zločinačkoj organizaciji - rekao je.

(Kurir.rs/Blic)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track