NOVI DETALJI OTMICE BRODA U CRVENOM MORU: Huti odveli kapetana iz Bugarske u nepoznatom pravcu OTKRILI KAKVA SUDBINA ČEKA POSADU
Foto: EPA/ Yahya Arhab, Printscreen

prepad

NOVI DETALJI OTMICE BRODA U CRVENOM MORU: Huti odveli kapetana iz Bugarske u nepoznatom pravcu OTKRILI KAKVA SUDBINA ČEKA POSADU

Planeta -

Huti iz pokreta Ansar Alah koji su oteli teretni brod u Crvenom moru nameravaju da postupaju sa članovima posade u skladu sa islamskim zakonima.

- Naše akcije ugrožavaju samo neprijateljske izraelske brodove i brodove povezane sa njim. Izrael je taj koji čini genocid nad našim najmilijima u Pojasu Gaze. Posada ima tretman u skladu sa islamskim principima i vrednostima. Ako nisu Izraelci onda će biti tretirani kao gosti - rekao je za RIA Novosti član Politbiroa pokreta Huzam al Asad.

Predstavnik oružanih snaga Huti Jahja Sarija rekao je prethodno za TV kanal Al Masira da strani državljani koji rade u Crvenom moraju da se uzdrže od bilo kakvog rada ili aktivnosti u vezi sa izraelskim brodovima ili plovilima u izraelskom vlasništvu.

Sarija je naglasio da će se vojne operacije protiv Tel Aviva izvoditi sve dok ne prestanu agresija na Pojas Gaze i zločini nad Palestincima. Portparol Huta je takođe odbacio optužbe da njihova akcija ugrožava slobodu pomorske plovidbe.

Arapski mediji, podsetimo, javili su u nedelju da su militanti pokreta Ansar Alah koji kontroliše severni Jemen zadržali komercijalni teretni brod "Galaksi Lider" u Crvenom moru.

IDF je kasnije saopštio da zarobljeni brod nije izraelski i da među članovima njegove posade nema državljana Izraela.

Mediji prenose da je u pitanju britanski brod koji koristi jedna japanska kompanija. Navodi se i da na brodu ima 25 članova posade među kojima su državljani Bugarske, Ukrajine, Filipina i Meksika.

Bugarsko ministarstvo unutrašnjih poslova potvrdilo je da su među otetim članovima posade dva Bugara i da je jedan od njih kapetan.

TAnker se navodno nalazi u luci Salif.

Huti su ranije saopštili da će napasti sve brodove u Crvenom moru koji su povezani sa Izraelom.

(Kurir.rs/RIA/News.bg)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track