RAT U IZRAELU 47. DAN: Izraelska vojska: Uništili smo obaveštajno sedište Hamasa! Rat još uvek traje, najavljena pauza operativna
Foto: AP/Leo Correa, EPA/Atef Safadi

SUKOB ODNEO 16.700 Žrtava

RAT U IZRAELU 47. DAN: Izraelska vojska: Uništili smo obaveštajno sedište Hamasa! Rat još uvek traje, najavljena pauza operativna

Planeta -
  • Ovo je 47. dan rata u Izraelu, sukoba koji je započeo napadom pripadnika palestinske ekstremističke organizacije Hamas na jug zemlje iz Pojasa Gaze 7. oktobra.
  • Izrael i Hamas su postigli sporazum o oslobađanju 50 talaca iz Pojasa Gaze za 150 palestinskih zatvorenika, u oba slučaja žena i dece, tokom četiri dana pauze u borbama.
  • Izrael bombarduje Pojas Gaze od 7. oktobra kada je u napadima Hamasa ubijeno 1.200 ljudi, a više od 200 osoba kidnapovano i odvedeno u palestinsku enklavu.
  • Ministarstvo zdravlja u Pojasu Gaze, kojim upravlja Hamas, objavilo je da je 14.000 ljudi ubijeno, uključujući više od 5.000 dece, od kako je bombardovanje počelo.
  • Uz oko 1.500 tela hamasovaca koja su pronađena na teritoriji Izraela, ukupno je do sada sukob odneo 16.700 žrtava.
1 / 5 Foto: EPA/Atef Safadi

21.39 - Huti kažu da su lansirali projektile na izraelske vojne položaje

Jemenski Huti ispalili su seriju projektila prema vojnim položajima u južnom izraelskom lučkom gradu Eilatu, rekao je portparol ove grupe.

Vest dolazi u trenutku kada se nazire prekid vatre između Hamasa i Izraela - sporazuma u kojem Huti nisu strana.

21.15 - Potparol IDF: Rat još uvek traje, najavljena pauza je operativna

Danijel Hagari, glavni potparol Izraelskih odbrambenih snaga (IDF), ponovio je da je planirana predstojeća pauza u borbama sa Hamasom samo "operativna pauza".

Opširnije pročitajte OVDE.

19.55 - Izraelska vojska: Uništili smo obaveštajno sedište Hamasa

Izraelske odbrambene snage (IDF) saopštile su danas da su uništile obaveštajno sedište Hamasa u gradu Gaza pošto su padobranske brigade izvršile upad.

Izraelska vojska je saopštila da su tokom upada vojnici ubili Hamasove borce, otkrili objekte za proizvodnju oružja i sakupili obaveštajne podatke, navodi list Harec.

18.03 - Gaza je najopasnije mesto na svetu za decu

Pojas Gaze je “najopasnije mjesto” na svetu za dete, smatra izvršni direktor Dečijeg fonda Ujedinjenih nacija.

"Više od 5.300 palestinske dece je navodno ubijeno u samo 46 dana... To je više od 115 dnevno, svaki dan, nedeljama i nedeljama. Na osnovu ovih brojki, deca čine 40 odsto smrtnih slučajeva u Gazi", rekla je izvršna direktorka UNICEF-a Ketrin Rasel.

16.54 - Izrael nastavio vojne akcije uoči primirja, ubijeno oko 70 Palestinaca

Izraelske odbrambene snage (IDF) nastavile su i danas vojne operacije u Pojasu Gaze uoči početka dogovorenog primirja.

Prema pisanju zvanične palestinske novinske agencije Vafa, u napadima na kamp Nuseirat u centralnom delu Pojasa Gaze poginulo devet osoba, a u odvojenom izraelskom napadu na logor Džabalija, na severu Gaze, ubijeno je više od 60 Palestinaca, prenosi BBC.

16.41 - Broj ubijenih novinara u konfliktu Izraela i Hamasa porastao na 53

Broj ubijenih novinara u ratu Izraela i Hamasa dostigao je 53, a među žrtvama se nalazi 46 Palestinaca, četiri Izraelca i tri Libanca, prenosi CNN pozivajući se na Komitet za zaštitu novinara (CJJ).

16.11 - Palestinski Islamski džihad: Izraelski vojnici neće biti oslobođeni

Palestinski Islamski džihad (PIJ) saopštio je danas da izraelski taoci koji nisu civili neće biti oslobođeni u okviru dogovora o razmeni 100 talaca koje drži Hamas za 300 Palestinaca pritvorenih u izraelskim zatvorima

15.07 - Izraelci potvrdili da primirje kreće u četvrtak u 10

Primirje između Izraela i Hamasa trebalo bi da počne u četvrtak u 10 časova po lokalnom vremenu (3 ujutru po istočno-evropskom vremenu), rekao je izraelski zvaničnik za CNN.

Postoji opcija da pauza traje čak 10 dana, ali izraelski zvaničnici smatraju da je malo verovatno da će trajati toliko.

14.17 - Izraelska vojska uništila 400 ulaza u tunele u Pojasu Gaze

Izraelske odbrambene snage (IDF) su danas saopštile da su pronašle i uništile oko 400 ulaza u tunele u Pojasu Gaze od početka kopnene ofanzive na tu palestinsku teritoriju 27. oktobra.

Pripadnici elitne borbene inženjerijske jedinice Jahalom imali su značajnu ulogu u uništenju tunela Hamasa, islamske ekstremističke organizacije koja je vlasti u toj palestinskoj enklavi.

Ulazi u tunele su pronađeni duboko unutar civilne infrastrukture, uključujući stambene zgrade, škole, bolnice i druga mesta, objavili su izraelski mediji, prenosi Beta.

12.03 Svet pozdravio sporazum Izraela i Hamasa

Sporazum postignut uz posredovanje Katara o humanitarnom primirju u Gazi i oslobađanju talaca koje je oteo Hamas iz Izraela pozdravljen je danas širom sveta kao važnom koraku napred u rešavanju sukoba.

Visoki zvaničnik Palestinske uprave na okupiranoj Zapadnoj obali rekao je danas da "predsednik Mahmud Abas i njegovo vođstvo pozdravljaju sporazum o humanitarnom primirju".

Katarski minsitar spoljnih poslova pozdravio je "uspešno" posredovanje zajedno sa Egiptom i SAD i izražava nadu da će "to primirje omogućiti postizanje globalnog i trajnog sporazuma koji će okončati ratnu mašinu i dovesti do ozbiljnih pregovora sa ciljem globalnog i pravednog mira".

Državni sekretar SAD Entoni Blinken napisao je na mreži X da SAD pozdravljaju oslobađanje 50 talaca zarobljenih u Gazi, i zahvaljuje Kataru i Egiptu na njihovom partnerstvu.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen je "toplo pozdravila" sporazum o humanitarnom primirju u Gazi i osobađanju talaca koje su militanti Hamasa oteli iz Izraela.

Britanski ministar spoljnih poslova Dejvid Kameron napisao je da je sporazum o oslobađanju nekih talaca u Gazi "presudni korak".

Kina je pozdravila sporazum, kao i Rusija koja je navela da je upravo to Moskva tražila od početka eskalacije sukoba.

Nemačka je pozdravila "napredovanje" koje treba iskoristiti da se pošalje vitalna pomoć stanovnicima Gaze". Francuska je pozdravila delovanje Katara i izrazio nadu da će među taocima koji će uskoro biti oslobođeni biti Francuza.

10.08 - Objavljen najnoviji snimak dejstva IDF u Pojasu Gaze, našli se na meti Hamasovih snajperista

Emanuel Fabijan, ratni izveštač Tajms of Izrael, objavio je jutros najnoviji snimak Izraelskih odbrambenih snaga (IDF) na kojem se vide njihove poslednje operacije i udari u Pojasu Gaze.

Na početku klipa koji je objavljen na društvenoj mreži X (bivši Tviter) vidi se kako izraelski vojnici koračaju morskom obalom dok se sa leve strane vide uništene zgrade.

- Mornarica je izvela udare na Hamasova uporišta duž obale, uključujući stambenu zgradu iz koje su Hamasovi snajperisti otvarali vatru na kopnene snage - piše u postu.

8.23 - Izrael objavio listu 300 Palestinaca koji bi mogli da budu oslobođeni iz zatvora

Izraelsko Ministarstvo pravosuđa objavilo je listu od 300 palestinskih zatvorenika koji bi mogli da budu oslobođeni iz zatvora u okviru spoarazuma sa Hamasom.

BBC prenosi da većina ima 17 ili 18 godina, a od 300 čak 274 su muškarci.

Izraelske vlasti su naveli i zašto su zatvoreni, a među krivična dela za koja su osuđeni nalaze se i ubistvo, bacanje bombe, pravljenje eksplozivne naprave i bacanje kamenja.

8.19 - Bajden "izuzetno zadovoljan" sporazumum Izraela i Hamasa, među prvim oslobođenim taocima bi trebalo da bude i mala Ebigejl (3)

Američki predsednik Džo Bajden izjavio je da je "izuzetno zadovoljan" što će se neki od talaca koji su izdržali "nedelje zarobljeništva i neizrecivo teška iskušenja" vratiti porodicama nakon primene sporazuma Izraela i Hamasa.

BBC prenosi da se Bajden zahvalio liderima Katara i Egipta koji su učestvovali u postizanju sporazuma.

Šef Bele kuće je takođe kazao da ceni "posvećenost" izraelskog premijera Benjamina Netanjahua podršci pauzi u borbama.

Među nestalima nakon napada Hamasa na jugu Izraela 7. oktobra i deset Amerikanaca za koje se pretpostavlja da su oteti, a među njima je i trogodišnja devojčica Ebigejl.

Ona bi trebalo da bude oslobođena u prvoj fazi primene sporazuma.

7.12 - Katar: Početak primene sporazuma biće objavljen u naredna 24 sata

Izrael i Hamas su postigli sporazum po kojem će 50 talaca iz Pojasa Gaze biti oslobođeno u naredna četiri dana tokom kojih će biti uspostavljena pauza u borbama.

BBC prenosi da će među oslobođenim taocima biti žene i deca.

U zamenu za njih Izrael će iz zatvora osloboditi 150 palestinskih žena i dece.

Katar, zemlja koja je bila glavni posrednik u pregovorima Izraela i Hamasa, objavio je da će početak primene sporazuma zvanično biti objavljen u naredna 24 sata.

(Kurir.rs)

Bonus video:

02:20

IZRAEL MORA DA UBRZA OPERACIJU INAČE SE UKLJUČUJE SPONZOR?! Huti odlično opremljeni, jasno je KO stoji iza njihovog napada!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track