NALET POLITIČKIH MERA U KINI DONEO REZULTATE: Industrijska aktivnost nadmašila očekivanja, EVO KAKVE SU PROGNOZE ZA 2024. godinu
Foto: Kineska medijska grupa

kurir tv

NALET POLITIČKIH MERA U KINI DONEO REZULTATE: Industrijska aktivnost nadmašila očekivanja, EVO KAKVE SU PROGNOZE ZA 2024. godinu

Planeta -

Kineska ekonomija je u trećem kvartalu rasla brže nego što se očekivalo, dok su potrošnja i industrijska aktivnost u septembru takođe iznenadile u grafikonima rasta na gore, što sugeriše da nedavni nalet političkih mera pomaže u jačanju privremenog oporavka.

Brzo slabljenje rasta druge najveće svetske ekonomije od drugog kvartala navelo je vlasti da pojačaju korake podrške. Planovi za narednu godinu bi trebalo da ojačaju ekonomski rast Kine kao što je i bilo planirano poslednjih meseci ove godine.

Brojne globalne finansijske institucije podigle su svoje prognoze za ekonomski rast Kine u 2024. godini, predviđajući stabilan oporavak kineske privrede. Najnovija makroekonomska analiza Goldman Saks predviđa da će u 2024. kinesko tržište potrošnje nastaviti zamah oporavka iz 2023., podstičući generalno progresivno raspoloženje.

01:32

NALET POLITIČKIH MERA U KINI DONELE REZULTATE: Industrijska aktivnost nadmašila očekivanja, EVO KAKVE SU PROGNOZE ZA 2024. godinu

UBS je objavio ekonomsku prognozu sa sličnim pozitivnim stavom. U svom izveštaju o ekonomskim izgledima za sledeću godinu, kineska potrošnja i uslužne industrije nastaviće da se oporavljaju 2024. godine, a investicije vezane za zelenu transformaciju će ostati jake. Što se tiče investicija, Goldman Saks je rekao da je stopa rasta kineske proizvodnje i ulaganja u infrastrukturu očekivana za ubrzanje 2024. uz podršku fiskalne i monetarne politike.

UBS projektuje Kineski potencijal rasta u novim energetskim investicijama, projektima očuvanja vode, transportnoj mreži urbanih naseobina, komunalnim i javnim objektima koji je relativno veliki. U proizvodnji, investicije za podsticanje zelene tranzicije će verovatno ostati jake, a očekuje se i snažan rast investicija koje se odnose na lanac snabdevanja tehnologijom.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Bonus video:

03:30

OD KINE MOŽEMO KUPITI JEDNO DRAGOCENO ZNANJE! Ekonomski stručnjak o manevru kojim je Kina prestigla Ameriku pomoću nje same!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track