DANAS POČINJU PRIMIRJE I OSLOBAĐANJE TALACA! Netanjahu: Dogovor s Hamasom je prava odluka
Nema povlačenja: Benjamin Netanjahu, premijer Izraela, Foto: EPA-EFE/GALI TIBBON / POOL

DANAS POČINJU PRIMIRJE I OSLOBAĐANJE TALACA! Netanjahu: Dogovor s Hamasom je prava odluka

Planeta -

Dao sam instrukcije Mosadu da deluje protiv glavešina Hamasa, gde god da su, poručio izraelski premijer

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu je dogovor s islamističkim Hamasom o prekidu vatre u cilju oslobađanja dela izraelskih talaca i puštanje određenog broja Palestinaca iz izraelskih zatvora nazvao pravom odlukom!

Prema dogovoru, do sto izraelskih talaca bi trebalo da bude razmenjeno za do 300 palestinskih zatvorenika.

Rat se nastavlja

Netanjahu, međutim, ističe da će se rat protiv Hamasa nastaviti i nakon četvorodnevnog primirja, koje bi danas trebalo da stupi na snagu od deset sati po lokalnom vremenu (devet po našem), a nakon 24-časovnog odlaganja zbog utvrđivanja na koji način će zarobljeni Palestinci i taoci biti oslobađani. - Sporazum je prava odluka.

Povratak svih talaca je etičko pitanje. Rat će biti nastavljen i ostvarićemo svoj cilj, a to je uništenje Hamasa - poručio je Netanjahu.

On je rekao i da je dao instrukcije obaveštajnoj agenciji Mosad da uđe u trag članovima rukovodstva Hamasa koji žive van Pojasa Gaze u inostranstvu. - Dao sam instrukcije Mosadu da deluje protiv glavešina Hamasa, gde god da su.

Hiljade žrtava

Jedan američki zvaničnik rekao je za CNN da je odluku o odlaganju doneo Izrael zajedno s Katarom i Egiptom te da je više vremena potrebno da se finalizuju detalji kako bi se umanjila mogućnost da nešto pođe po zlu. Američki zvaničnik je rekao da nema razloga za brigu te da Izrael još nije primio listu imena prve grupe talaca koji će biti pušteni.

U odgovoru na iznenadne napade 7. oktobra, kada je ubijeno oko 1.300 izraelskih civila i vojnika, Izrael se zarekao da će uništiti Hamas i neprestano bombarduje Pojas Gaze.

Poginulo je više od 14.000 ljudi, Palestinci tvrde da je među njima 5.800 dece. antrfile

Uhapšen direktor bolnice

Prikazani podzemni tuneli

Izraelska vojska je objavila da je otkrila još delova, kako tvrde, Hamasovog sistema tunela ispod bolnice "Al Šifa" u gradu Gazi. Objavljeni su snimci i fotografije tunela i podzemnih skladišta.

Direktora bolnice "Al Šifa" u Pojasu Gaze Muhameda Abu Salmija uhapsili su izraelski vojnici, koji kažu da traže vojne instalacije Hamasa u njoj.

Hamas je oštro osudio hapšenje direktora i pozvao Međunarodni komitet Crvenog krsta da radi na njegovom momentalnom oslobađanju.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track