RAT U IZRAELU 50. DAN: Hamas optužio Izrael da krši primirje, oslobođeno još 20 talaca
Foto: AP/Mohammed Dahman, EPA/Mohammed Saber, AP/Mohammad Hajjar

primirje

RAT U IZRAELU 50. DAN: Hamas optužio Izrael da krši primirje, oslobođeno još 20 talaca

Planeta -

Rat Izraela i Hamasa traje već 50 dana!

  • Prekid vatre, podsetimo, stupio je na na snagu u petak ujutro, međutim, nije prošao bez kršenja. Na severu enklave IDF je otvorila vatru na izbeglice koje su pokušavale da se vrate svojim kućama.
  • Kamioni sa humanitarnom pomoći počeli su u velikom broju da ulaze u Pojas Gaze preko kontrolnog punkta Rafa. Ukupno je stiglo oko 150 kamiona sa hranom, lekovima, gorivom...
  • Dogodila se i dugo očekivana razmena talaca. Hamas je oslobodio 13 Izraelaca i 11 tajlandskih radnika koje je prdao MKCK na kontrolnom punktu Rafa. Izraelci su zauzvrat oslobodili 39 Palestinaca iz zatvora Ofer na Zapadnoj obali.
  • Neredi su izbili ispred zatvora Ofer dok su palestinski zatvorenici čekali da budu oslobođeni. Izraelske snage bezbednosti bacile su šok bombe na masu i ranile dete u nogu gumenim mecima.
  • Uoči primirja koje je stupilo na snagu intenzitet sukoba na izraelsko-libanskoj granici značajno je porastao. Hezbolah je udario na položaje IDF najmanje 20 puta što je bio najveći broj napada od početka sukoba.

22.41 - Pušteno i sedam stranih državljana

Hamas je danas saopštio da je njegovo naoružano krilo predalo Međunarodnom Crvenom krstu 13 izraelskih talaca i sedam stranih državljana, javlja Rojters.

taoci, talac, Hamas, oslobađanje talaca
foto: Printscreen Twitter

Predviđeno je da taoci budu dovedeni na egipatski granični prelaz Rafa da bi bili predati izraelskim zvaničnicima, koji će ih uvesti u zemlju preko sporednog ulaza na prelazu Kerem Šalom, preneo je "Tajms of Izrael".

22:15 - IDF: Taoci na putu ka prelazu Rafa

Izraelske odbrambene snage su potvrdile da je 13 izraelskih talaca sada u rukama Crvenog krsta.

IDF kaže da su taoci trenutno na putu ka prelazu Rafa u Egiptu, na osnovu informacija dobijenih od Crvenog krsta.

21.34 - Katar potvrdio da je 13 izraelskih talaca predato Crvenom krstu

Portparol katarskog ministarstva spoljnih poslova kaže da je 13 Izraelaca i nekoliko stranih državljana sada u Međunarodnom komitetu Crvenog krsta (MKCK) u Gazi.

20.39 - U napadu izraelskih snaga poginula dvojica, ranjena četvorica Palestinaca

Najmanje dvojica Palestinaca su ubijena, a četvorica su ranjena u napadu izraelskih snaga danas u gradu Dženin na okupiranoj Zapadnoj obali, saopštilo je palestinsko Ministarstvo zdravlja.

Prema zvaničnoj palestinskoj novinskoj agenciji WAFA, izraelske snage su upale u Dženin "iz nekoliko pravaca".

Oni su okružili Vladinu bolnicu u Dženinu i lokalni ogranak Palestinskog Crvenog polumeseca (PRCS), kao i bolnicu Ibn Sina, blokirajući pristup ovim objektima na neko vreme.

20.16 - Hamas nastavlja sa razmenom zatvorenika

Opširnije pročitajte OVDE

18.31 - Načelnik IDF: Izrael će nastaviti da napada Hamas nakon završetka primirja

Izraelska vojska (IDF) nastaviće da napada Hamas u Pojasu gaze nakon što se završi privremeni prekid vatre, izjavio je večeras načelnik generalštaba izraelske vojske Herci Halevi.

Halevi je rekao da IDF neće prekinuti da se bori dok se svi taoci ne vrate kućama, preneo je "Džeruzalem post".

"Imamo moralnu obavezu da sve ih vratimo kućama", rekao je on.

17.53 - Odloženo oslobađanje talaca

Naoružano krilo palestinske militantne grupe Hamas saopštilo je u subotu da je odlučilo da odloži drugu rundu oslobađanja talaca dok se Izrael ne obaveže da će pustiti kamione s humanitarnom pomoći da uđu na sever Pojasa Gaze

Opširnije pročitajte OVDE.

16.02 - Na severu Gaze, na 900.000 građana rade samo tri bolnice

Indonežanska bolnica na severu Gaze u potpunosti je evakuisana, a u toj oblasti rade samo tri bolnice na 900.000 stanovnika, rekao je danas portparol Ministarstva zdravlja Gaze, Ašraf al-Kudra. Upozorio je da je "zdravstvena situacija u Pojasu Gaze veoma loša, katastrofalna". "Nema zdravstvenih ustanova", rekao je Kudra za Anadoliju, napominjući da "samo tri bolnice rade s vrlo ograničenim mogućnostima u severnom Pojasu Gaze, gde živi oko 900.000 ljudi."

12.50 - Hamas optužio Izrael da krši sporazum

Izrael je prema navodima Hamasa više puta prekršio sporazum o prekidu vatre u Pojasu Gaze.

- Izraelska strana je više puta prekršila sporazum. Okupatori su prekršili sporazum otvarajući vatru na više od jednog mesta u pojasu Gaze što je dovelo do smrti dve osobe - rekao je za Al-Džaziru savetnik za medije šefa Politbiroa Hamasa Tahera Al-Nuna.

Izrael prema njegovim rečima ne poštuju odredbe sporazuma u ​​vezi sa ulaskom kamiona.

- Ako se okupatori ne obavežu na isporuku pomoći severnom Pojasu Gaze, to će ugroziti ceo sporazum - rekao je al-Nuna i napomenuo da se Izrael ne pridržava standarda za oslobađanje zatvorenika koji su prethodno dogovoreni preko posrednika.

12.40 - Napadnut brod izraelskog milijardera

Teretni brod u vlasništvu izraelskog milijardera navodno je napao iranski dron u Indijskom okeanu, navodi američki vojni zvaničnik, a prenosi AP.

Napad na brod CMA CGM Simi koji prevozi kontejnere dolazi u trenutku kad se izraelski brodovi nalaze na meti nakon višenedeljnog rata koji preti da postane širi regionalni sukob.

Više o tome OVDE

12.05 - Mali Ohad se sastao sa ocem

Dečak Ohad Munder (9) ponovo se sastao sa svojim ocem prvi put otkako je pušten iz Pojasa Gaze.

Na snimku koji je objavio Medicinski centar Šnajder vidi se kako dete trči hodnikom u naručje svog oca.

Ohad je juče oslobođen zajedno sa svojom majkom Кeren Munder (55) i bakom Ruti Munder (78). Rutijev suprug Avraham Munder ostaje u Gazi.

Ohad je napunio devet godina dok je držan u Gazi, a događaji su održani širom Izraela kako bi obeležili taj dan.

10.42 - Izrael oslobađa 42 zatvorenika

Izraelska uprava za zatvore dobila je spisak od 42 palestinska zatvorenika koji bi trebalo da budu pušteni u subotu u okviru drugog dana dogovora sa Hamasom o prekidu vatre, a pripreme su počele, prenosi portal Inet.

Grupa zatvorenika trebalo bi oko 13.30 sati po lokalnom vremenu da bude prebačena iz izraelskih zatvora u zatvor Ofer na Zapadnoj obali. Tamo će se sastati sa predstavnicima Crvenog krsta.

Biće pušteni na slobodu nakon što u Izrael stigne druga grupa izraelskih talaca iz Pojasa Gaze koji bi takođe trebalo da budu pušteni u subotu u okviru dogovora, napominje portal.

9.30 - Izrael znao za napad, ali se nije dobro pripremio?

Izraelska vojna obaveštajna služba godinu dana pre eskalacije sukoba znala je za Hamasove planove da započne vojne operacije, informacije su prosleđene Službi opšte bezbednosti Šin Bet, ali se Izrael nije dobro pripremio za pretnju, piše Herec pozivajući se na neimenovane zvaničnike odbrane.

Više od godinu dana pre masovnog napada Hamasa na Izrael prošlog meseca, vojna obaveštajna služba imala je detaljne informacije o planu grupe da probije pojas Gaze, rekli su zvaničnici odbrane. Napominje se da je, prema zvaničnicima, izraelsko političko rukovodstvo bilo upoznato sa barem nekim obaveštajnim podacima.

- Izrael se nije adekvatno pripremio za pretnju i čini se da nije verovao da lider Hamasa u Gazi Jahja Sinvar namerava da sprovede ovaj plan - Prenosi Herec.

Fajnenšel tajms je takođe ranije izvestio da je visoki izraelski vojni obaveštajac opisao detaljno upozorenje koje predviđa napad Hamasa 7. oktobra kao imaginarni scenario.

7.22 - Hamas drži još 215 taoca

Hamas prema navodima IDF drži oko 215 talaca u Pojasu Gaze.

- Oko 215 talaca ostaje u Gazi - objavio je portparol Izraelskih odbrambenih snaga Doron Spilman na brifingu na društvenoj mreži X.

7.18 - Evakuisani doktor tvrdi da je bolnica Al-Šifa uništena

Bolnica Al-Šifa je prema rečima evakuisanog doktora skoro potpuno uništena.

- Al-Šifa više ne postoji, nema ni jedne bolnice, pa su svi otišli - rekao je kardiolog Rihal koji je evakuisan u Rusiju.

Navodi da se nalazio u bolnici kad su snage IDF opkolilie kompleks i da sedam dana nije mogao da napusti zgradu.

- Opkolili su bolnicu sedam dana. Onda su svi lekari otišli ​​u Rafu - rekao je doktor.

Dodao je da tokom čitave blokade bolnice Al-Šifa od strane izraelskih snaga nije video nijednu naoružanu osobu osim policajaca i obezbeđenja.

Šef SZO Tedros Adhanom Gebrejesus rekao je da bolnica više ne može da funkcioniše i da je potrebna evakuacija preostalih pacijenata.

Izraelske odbrambene snage saopštile su da je načelnik bolnice Al-Šifa priveden zbog dokaza da je bolnica korišćena kao komandno mesto palestinskog pokreta Hamas.

7.14 - Sirene se oglasile na severu Izraela

Sirene za vazdušni napad oglasile su se na severu Izraela.

Prethodno je IDF saopštila da je oborila raketu zemlja-vazduh ispaljenu iz Libana na njen dron i potom pogodila položaje libanskog pokreta Hezbolah.

- Izraelske odbrambene snage su oborile raketu zemlja-vazduh ispaljenu iz Libana na bespilotnu letelicu IDF-a. Кao odgovor na lansiranje borci IDF-a napali su terorističku infrastrukturu Hezbolaha - navodi se u saopštenju vojske.

7.10 - Hamas pušta drugu grupu taoca

Izrael se priprema za oslobađanje druge grupe od 13 talaca.

Očekivano oslobađanje trebalo bi da usledi u subotu kao deo sporazuma o taocima koji je stupio na snagu u petak u 7 sati. Privremeni sporazum o primirju između Izraela i Hamasa, podsetimo, podrazuzmeva četvorodnevnu pauzu u ratu, prvu od početka sukoba, a predviđa oslobađanja ukupno oko 50 izraelskih talaca u grupama od otprilike desetak dnevno.

Četvorodnevno primirje potencijalno može biti produženo za jedan dodatni dan za svaku grupu od još 10 talaca koje je oslobodio Hamas.

Hamas je u petak oslobodio i 11 stranih državljana - 10 Tajlanđana i jednog Filipinca koji su oteti 7. oktobra.

- Izrael je u petak uveče dobio spisak talaca koji bi trebalo da budu oslobođeni u subotu - saopštila je kancelarija premijera Benjamina Netanjahua.

Кanal 12 je izvestio da najnovija lista talaca koja će biti puštena u subotu ima 13 imena i uključuje još dece.

Samo četvoro od 13 Izraelaca oslobođenih u petak bila su deca.

Hamas i druge militante frakcije otele su 7. oktobra oko 240 ljudi - uključujući oko 40 dece.

Šta se događalo juče na Bliskom istoku možete pročitati OVDE

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track