AKO NAPADNU NEMAČKU, MOGU DA SE BORE SAMO DVA DANA! Najbolje jedinice Bundesvera na ivici KATASTROFE, stručnjak otkrio KO JE KRIV
Foto: Bundeswehr/Youtube/1 Stop Youtube

AKO NAPADNU NEMAČKU, MOGU DA SE BORE SAMO DVA DANA! Najbolje jedinice Bundesvera na ivici KATASTROFE, stručnjak otkrio KO JE KRIV

Planeta -

Zamenik predsednika frakcije bloka CDU/CSU u Bundestagu, stručnjak za odbranu Johan Vadeful, rekao je da su glavne jedinice Bundesvera sposobne da izdrže najviše dva dana borbenih dejstava i zatražio da se ubrza nabavka za oružane snage u svetlu transfera naoružanja Ukrajini.

U intervjuu agenciji DPA, parlamentarac je primetio da je isporuka oružja Kijevu, koju je nazvao ispravnom i ekspeditivnom odlukom, dovela do "ozbiljne nestašice oružja za Bundesver".

- Glavne vojne jedinice mogu da izdrže najviše dva dana borbe. Ovo je sveukupno katastrofalan rezultat - rekao je Vadeful.

- Ko god generalno govori o potrebi da se bude spreman za rat, a očekuje od Bundesvera bar sposobnost da se brani, treba da vodi računa da ne dođemo u ovako lošu situaciju. Ali, nažalost, pokazalo se suprotno - naveo je on.

Vadeful je istakao da je proces transformacije Bundesvera u efikasnu oružanu snagu tek počeo.

- To je zaustavljeno na samom početku i to je, naravno, sada i odgovornost Borisa Pistorijusa. Vidim jake izjave, ali malo realnih mera koje bi doprinele jačanju vojnog potencijala - rekao je Vadeful.

Prema njegovom mišljenju, do "prekretnice" za Bundesver nije došlo.

Poslanik je napomenuo da se plasiraju narudžbine za opremu i naoružanje, ali nemačka vojska još ništa nije dobila.

- U trenutnoj bezbednosnoj situaciji, neprihvatljivo je da nema kompenzacije za oružje i opremu prebačenu u Ukrajinu - naglasio je on, i dodao:

- Treba nam mnogo više od onoga što smo imali.

Parlamentarac je izrazio sumnju da će Nemačka za dve godine moći da obezbedi NATO-u potpuno opremljenu diviziju, kako je ranije navedeno. Vadeful takođe smatra da bi u Nemačkoj trebalo uvesti regrutaciju.

- Nećemo moći da obezbedimo efikasnu nacionalnu odbranu bez potrebnog osoblja - smatra on.

Nemačka je drugi najveći isporučilac oružja Ukrajini, odmah posle Sjedinjenih Država. Ukupan iznos nemačke pomoći Ukrajini – humanitarne, finansijske i vojne – premašio je 25 milijardi evra.

(Kurir.rs/DPA/TASS)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja