Atina gori, drvljem i kamenjem na policiju
Foto: Rojters

Generalni štrajk

Atina gori, drvljem i kamenjem na policiju

Planeta -
Opšti protest u Grčkoj zbog novih mera štednje prerastao je u nasilje u centru glavnog grada

ATINA - Generalni štrajk u Grčkoj zbog novih mera štednje prerastao je u nasilje u centru Atine, gde se policija sukobila sa demonstrantima koji su na pripadnike organa reda bacali molotovljeve koktele i flaše.

Pripadnici policije za razbijanje demonstracija upotrebili su suzavac i biber sprej protiv nekoliko desetina demonstranata pošto su izbili sukobi u blizini zgrade parlamenta u samom centru prestonice, javio je AP. U Atini je raspoređeno 5.000 policajaca iz straha od izbijanja nasilja koje često prati demonstracije u Grčkoj.

Američka agencija piše da se generalnom štrajku koji su sazvala tri vodeća sindikata grčkih radnika u Atini odazvalo oko 50.000 ljudi, a da je većina javnih službi zatvorena, škole ne rade i obustavljeni su letovi.

Agencije su ranije izvestile da je rad čitavog javnog sektora obustavljen, a da su pored letova otkazani i polasci vozova, brodovi i trajekti su ostali u pristaništima, radnje su zatvorene, a u bolnicama radi samo osoblje hitne službe.

Protestima zbog novih mera štednje, uvedenih na zahtev međunarodnih kreditora u zamenu za prvu tranšu od 31,5 milijardi evra pomoći, odazvali su se i radnici u Solunu, gde su, kako piše grčka agencija ANA, organizovana dva velika okupljanja.

Štrajk su organizovali sindikat radnika u javnom sektoru (ADEDY), sindikat zaposlenih u privatnom sektoru (GSEE) i Sveradnički militantni front (PAME), blizak Komunističkoj partiji.

Ovo je treći generalni štrajk od početka godine, a prvi veliki štrajk koji će testirati odlučnost koalicone vlade, koja je preuzela vlast u junu, da održi zemlju u zoni evra. Nove mere štednje pogodiće hiljade državnih službenika kojima je plata već smanjena u protekle dve godine za 40 odsto, a starosna granica za odlazak u penziju biće podignuta sa 65 na 67 godina.

Ovog meseca u Grčkoj su štrajkovali pripadnici brojnih profesija - lekari, sudije, profesori, policajci, vatrogasci, vojnici, a pre dva dana i novinari.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja