"NIKO VIŠE NEMA DILEMU DA JE RUSIJA GUBITNIK" Obradović sa NATO samita u Briselu: Stoltenberg na dnevni red sastanka stavio ZSO
Foto: Shutterstock

kurir tv

"NIKO VIŠE NEMA DILEMU DA JE RUSIJA GUBITNIK" Obradović sa NATO samita u Briselu: Stoltenberg na dnevni red sastanka stavio ZSO

Planeta -

Današnji sagovornik Kurir televizije, Darko Obradović iz Centra za strateške analize, javlja se iz Brisela, koji prisustvuje sastanku šefova diplomatija zemalja NATO-a.

Sastanak je počeo juče, Jens Stolltenberg šef NATO već je govorio o našem regionu, pa čak i o Zajednici srpskih opština.

Ovaj samit NATO ministara spoljnih poslova više je okrenut ka Ukrajini, za razliku od prošlog, pre mesec i po , kada je kriza na Bliskom istoku bila u fokusu.

Darko Obradović
foto: Kurir televizija

Kako je najavljeno, američki državni sekretar Antoni Blinken će na sastanku u Briselu iskazati podršku demokratiji i regionalnoj stabilnosti na Zapadnom Balkanu.

O svim ovim podtemama, ali i sveobuhvatnom utisku sa sastanka, detaljnije je sa današnjim sagovornikom jutarnjeg programa "Redakcija" na Kurir televiziji.

01:32

SRBIJA IMA KLJUČNU ULOGU U LIDERSTVU NA ZAPADNOM BALKANU Obradović iz Brisela, nakon NATO sastanka: Ovo su rekli za ZSO!

Obradović je prvo pričao o porukama Jens Stoltenberga o našem regionu:

- Te poruke možemo podeliti u četiri teme kojima će se baviti ministri spoljnih poslova država NATO članica. Zapravo, to je globalno takmičenje, obnova neprijateljstva na Bliskom istoku, naravo nezaobilazni Zapadni Balkan i sa treće strane rat u Ukrajini. Ono što je važno istaći jeste da ovde niko više nema dilemu da je Rusija geopolitički gubitnik, i to u punom smislu te reči. Ono što je suštinski važno, kako su ovi ovde rekli, jeste da se Ukrajina odbrani.

Potom se Obradović osvrnuo na razgovore o pitanjima Zapadnog Balkana:

- Što se tiče Zapadnog Balkana, poprilično jedna snažna izjava od Stoltenberga, a ona se pre svega odnosi na ZSO ili kako je on rekao Zajednica opština sa srpskom većinom. Potom je generalni sekretar NATO podvukao da je formiranje te zajednice ključni korak napred ka miru i stabilnosti. Naravno da se ne bave samo sa Prištinom i Beogradom, prisutan je i problem Bosne i Hercegovine. Smatram da Srbija ima zaista ključnu ulogu u liderstvu na Zapadnom Balkanu.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs/L. Majer

Bonus video:

00:44

Vučić iz Pariza o ZSO

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track