NA IVICI NOVOG SUKOBA: Hamas odgovoran za napad u Jerusalimu, rat se nastavlja?
Tela nastradalih: Neposredno posle napada u Jerusalimu, Foto: AP Ohad Zwigenberg

NA IVICI NOVOG SUKOBA: Hamas odgovoran za napad u Jerusalimu, rat se nastavlja?

Planeta -

Braća, pripadnici palestinske militantne grupe, ubila tri i ranila osam osoba na autobuskoj stranici nekoliko sati po obnavljanju primirja

Tri osobe su ubijene, a osam je ranjeno u jučerašnjem napadu na autobuskoj stanici u Jerusalimu!

Odgovornost za napad koji su izvela dvojica braće koja su ubrzo neutralisana preuzeo je Hamas!

Ovo je najozbiljnije kršenje privremenog primirja koje je nedelju dana na snazi i tokom kojeg Hamas i Izrael razmenjuju taoce otete u napadu od 7. oktobra, odnosno zarobljene Palestince koji se nalaze u izraelskim zatvorima.

Bili u zatvoru

Preuzimajući odgovornost, Hamas je pozvao na "jačanje otpora" Palestinaca Izraelu, dok su izraelski zvaničnici najavili da će se rat nastaviti onog trenutka kada Hamas prestane da oslobađa taoce.

Izrael, Jerusalim, pucnjava
foto: AP Ohad Zwigenberg

Objavljena su i imena napadača, braće Murada Namra (38) i Ibrahima Namra (30) iz istočnog Jerusalima.

Izraelska bezbednosna služba Šin Bet je saopštila da su oni bili članovi Hamasa i da su bili u zatvoru zbog terorističke aktivnosti. Snimak s mesta napada pokazuje da su napadači bili naoružani automatskom puškom "m-16" i pištoljem.

Hamas je, slaveći taj napad, rekao da je to "prirodan odgovor" na akcije Izraela u Pojasu Gaze i drugde.

Izrael, Jerusalim, pucnjava
foto: AP Ohad Zwigenberg

Tokom šestodnevnog primirja, Hamas je, do zaključenja ovog izdanja Kurira, oslobodio 70 talaca Izraelaca i oko 30 osoba koje imaju dvostruko državljanstvo u zamenu za puštanje 210 Palestinaca, uglavnom žena i maloletnika, koje je Izrael držao u zatvorima. Za kasno sinoć bilo je predviđeno oslobađanje još deset Izraelaca, od kojih dvoje imaju rusko državljanstvo.

Ranije je bilo najavljeno da će u Izrael biti vraćeno još osam talaca i tri tela, preneli su izraelski mediji. Izraelske vlasti i dalje istražuju navode Hamasa da je u bombardovanju ciljeva u Pojasu Gaze poginuo desetomesečni Kifir Bibis, koji je ujedno i najmlađi talac, zajedno s bratom (4) i majkom. Otac porodice navodno je takođe otet, ali njegova sudbina nije poznata.

Jerusalim, pucnjava
foto: Printscreen/Twitter

Eliminacija Hamasa

Izraelski ministar spoljnih poslova Eli Koen, koji je na sastanku OEBS u Skoplju, izjavio je da će Izrael nastaviti da se bori sve dok ne vrati sve taoce i dok ne eliminiše Hamas.

- Postoji samo jedan krivac za masakr 7. oktobra, za taoce i rat koji je započeo, za stradanje ljudi u Gazi, a to je Hamas. Nastavićemo da se borimo dok ne vratimo sve taoce i dok ne eliminišemo Hamas. Sve dok puštaju taoce nastavićemo s prekidom vatre. Ali posle primirja, mi ćemo nastaviti rat - rekao je Koen.

UKRATKO

- Američki državni sekretar Entoni Blinken doputovao je juče u Tel Aviv, to je njegova treća poseta Izraelu od početka rata

- Tajlandski državljanin koji je bio talac Hamasa tvrdi da su oteti Izraelci bili prebijani

- Španski premijer Pedro Sančez rekao je da Evropa treba da prizna Palestinu zbog "moralnih" i "geostrateških" razloga

- Rusija se zahvalila Hamasu na oslobađanju još dvojice ruskih državljana

- Velika Britanija je u Persijski zaliv poslala razarač "HMS dajmond"

Kurir.rs

Bonus video:

02:23

IZRAEL ĆE PREGAZITI HAMAS, ALI SU TO TERORISTI I ŽELELI ZBOG OVOGA! Obradović šokirao tvrdnjama: Ovo im je način da se prošire

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track