PREMINUO LEGENDARNI RUSKI SPECIJALAC: Mudžahedini su ga se plašili kao CRNOG ĐAVOLA, svoje padobrance vodio iz POBEDE U POBEDU
Foto: Youtube/Natalia Kim/ScanRange

PREMINUO LEGENDARNI RUSKI SPECIJALAC: Mudžahedini su ga se plašili kao CRNOG ĐAVOLA, svoje padobrance vodio iz POBEDE U POBEDU

Planeta -

Heroj Sovjetskog Saveza, general-major Vazdušno-desantnih snaga (VDV) u penziji Aleksandar Solujanov, preminuo je u 69. godini.

On je poznat po legendarnim operacijama tokom rata u Avganistanu, u kojima je pokazao hrabrost i herojstvo.

Zvanje Heroja Sovjetskog Saveza dodeljeno mu je 23. novembra 1984. godine za hrabrost iskazanu u vršenju dužnosti u sastavu kontingenta sovjetskih trupa u Avganistanu.

Solujanov je u Avganistanu komandovao padobranskim bataljonom 103. gardijske vazdušno-desantne divizije.

U maju - junu 1982. godine, tokom operacije uništavanja pobunjenika u avganistanskoj provinciji Parvan, Solujanov se pokazao kao vešt komandant, izvršavajući postavljene zadatke bez gubitka ljudstva, a zarobivši više od 300 neprijateljskih boraca, kao i tri depoa municije.

U januaru 1983. Solujanov je direktno učestvovao u operaciji uništavanja mudžahedinskih formacija, a u februaru 1984. bataljon pod njegovom komandom dobio je zadatak da zauzme dominantne visove koje je zauzeo neprijatelj.

Uprkos snažnom otporu, neprijatelj je izbačen sa položaja.

U poslednjim godinama života bio je na čelu Saveza Arhangela Mihaila, društva za podršku pravoslavlju, i takođe je vršio dužnost savetnika guvernera Rjazanjske oblasti.

(Kurir.rs/TASS)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja