JEZIVA SCENA NA FRONTU KOD AVDIJIVKE: Izašli iz zemunice i DIGLI RUKE da se predaju, ali protivnik nema milosti (UZNEMIRUJUĆE)
Foto: Printscreen

užas

JEZIVA SCENA NA FRONTU KOD AVDIJIVKE: Izašli iz zemunice i DIGLI RUKE da se predaju, ali protivnik nema milosti (UZNEMIRUJUĆE)

Planeta -

Ukrajinski kanali na Telegramu objavili su snimak na kome se navodno vidi egzekucija pripadnika Oružanih snaga Ukrajine koji su prethodno digli ruke i predali se ruskim snagama.

Na uznemirujućem snimku, koji je zabeležio izviđački dron, vidi se kako dva vojnika naizmenično izlaze iz zemunice sa rukama iza glave sa jasnom namerom da se predaju, međutim, samo nekoliko sekundi kasnije na njih je otvorena vatra.

Užasavajuća scena je navodno zabeležena kod sela Stepova, severno od Avdijivke, gde se trenutno vode najžešće borbe na celom frontu.

Ukrajinski ratni bloger DeepState navodi da se sve dogodilo kod Stepova kad su ruske snage upale na položaje 45. streljačkog bataljona.

- Neprijatelj je ušao na položaj 45. streljačkog bataljona. Tokom akcije čišćenja naišli su na zemunicu u kojoj su sedeli naši momci. Bili su primorani da se predaju zbog nedostatka municije. Čim je drugi borac izašao napolje ubili su obojicu - navodi bloger, a prenosi ukrajinska Pravda.

Za sada nije poznato kad je nastao snimak.

Oružane snage Ukrajine potvrdile su autentičnost snimka.

Jedan od portparola vojske Aleksandar Štupun podsetio je da ratni zločini nemaju rok zastarelosti i naglasio da će svi dokazi biti prosleđeni relevantnim međunarodnim institucijama.

- Pozivamo međunarodnu zajednicu da osudi postupke Rusije i privede vojni vrh zemlje agresora pred lice pravde - navodi se u saopštenju Stratkom komiteta Oružanih snaga Ukrajine.

Кancelarija generalnog tužioca Ukrajine započela je istragu o egzekuciji dvojice vojnika kod Stepova u Pokrovskom okrugu.

- Ubistvo ratnih zarobljenika je grubo kršenje Ženevskih konvencija i klasifikovano je kao ozbiljan međunarodni zločin - navodi se u saopštenju.

Ukrajinski mediji navode da se egzekucija dogodila u blizini jedne od osmatračnica u ataru sela Stepova.

(Kurir.rs/Z.Ko/Strana)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track