UKRAJINSKI GENERAL UPOZORAVA EVROPU I AMERIKU: Otkrio šta će se desiti ako Zapad prestane da podržava Kijev, pomenuo i Zalužnog
Foto: Youtube/Військовий кур'єр/hromadske

UKRAJINSKI GENERAL UPOZORAVA EVROPU I AMERIKU: Otkrio šta će se desiti ako Zapad prestane da podržava Kijev, pomenuo i Zalužnog

Planeta -

Evropa i SAD će se suočiti sa problemima ako Zapad prestane da podržava Ukrajinu, rekao je general Oružanih snaga Ukrajine Viktor Nazarov u intervjuu za CNN.

- Ako ne uspemo da pobedimo, onda će u budućnosti biti mnogo više problema, i to ne samo za našu zemlju, moju zemlju, naše stanovništvo. Probleme će imati i Evropa i SAD - rekao je ukrajinski oficir.

Ukrajinski general je takođe istakao da je izjava vrhovnog komandanta Oružanih snaga Ukrajine Valerija Zalužnog o ćorsokaku signal za uzbunu za zapadne saveznike Kijeva.

Protiv Nazarova je 2014. godine otvorena istraga zbog obaranja transportnog aviona Il-76, u kom je poginulo 49 vojnika, tokom početka neprijateljstava u Donbasu.

Nazarov je optužen da je ignorisao dostupne informacije o intenziviranju dejstva pobunjeničkih grupa naoružanih prenosnim protivvazdušnim raketama u blizini aerodroma u Lugansku.

Sud je 27. marta 2017. godine proglasio Nazarova krivim za ubistvo ukrajinskih vojnika, i osuđen je na 7 godina zatvora, bez oduzimanja čina "general-majora".

U septembru 2019. godine Nazarov je otpušten iz vojne službe.

Apelacioni sud u Dnjepru je 11. decembra 2020. odbacio žalbu generala Nazarova, koji je prvostepeni sud osuđen na 7 godina zatvora zbog nemara, što je dovelo do obaranja IL-76 i pogibije ukrajinskih vojnika. 2014.

Relevantnu odluku doneo je sud, ostavljajući odluku Okružnog suda u Pavlogradu nepromenjenom. Nazarov se izjasnio da nije kriv i izjavio da će podneti kasacionu žalbu.

Dana 21. maja 2021. godine, Kasacioni krivični sud Vrhovnog suda oslobodio je Nazarova krivice.

(Kurir.rs/RIA Novosti)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja