SNEG OKOVAO RUSIJU! U Sibiru izmereno -50, saobraćaj paralisan! (FOTO/VIDEO)
Foto: Instagram/192.rs

LEDENO DOBA

SNEG OKOVAO RUSIJU! U Sibiru izmereno -50, saobraćaj paralisan! (FOTO/VIDEO)

Planeta -

Temperature u delovima Sibira pale su na minus 50 stepeni Celzijusa, dok su mećave prekrile Moskvu s rekordnim snežnim nanosima, a mnogi letovi kasne ili su odloženi.

U Republici Jakutiji (Saha), koja se nalazi u severoistočnom delu Sibira i u kojoj se nalazi Jakutsk, jedan od najhladnijih gradova na svetu, temperature su pale ispod minus 50 stepeni Celzijusa, pokazuju meteorološke stanice u regionu.

Zbog neuobičajeno ranog zahlađenja temperature su čak niže od minus 50 stepeni Celzijusa u nekoliko područja Jakutije. Gotovo cela Jakutija nalazi se u zoni permafrosta. U glavnom gradu regije Jakutsku, koji se nalazi nekih 5000 km istočno od Moskve, temperatura je bila oko minus 44 stepeni do minus 48 stepeni.

Piste u Moskvi prekrivene debelim snegom

Temperature od minus 50 stepeni postale su ređe poslednjih godina zbog klimatskih promena, a permafrost pokazuje sve veće znakove otapanja. U ruskoj prestonici neke od najvećih snežnih mećava ikada viđenih uzrokovale su kašnjenja na nekim aerodromima u ponedeljak, a piste su prekrivene debelim snegom.

Najmanje 54 leta su odložena, a još pet je otkazano. Predviđa se da će temperature u Moskvi kasnije tokom nedelje pasti na oko minus 18 stepeni Celzijusa.

(Kurir.rs/Index)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track