PROCURILI SNIMCI SASTANKA NETANJAHUA I OSLOBOĐENIH TALACA: Optužili ga da je u akciji njihovog spasavanja prioritet bila politika!
Foto: Printscreen Twitter

PROCURILI SNIMCI SASTANKA NETANJAHUA I OSLOBOĐENIH TALACA: Optužili ga da je u akciji njihovog spasavanja prioritet bila politika!

Planeta -

Mediji su objavili audio snimak sa satanka izraelskog premijera Benjamina Netanjahua sa oslobođenim taocima i predstavnicima porodica onih koji su i dalje zatočeni.

Kako je objavio CNN, taoci su ljuti na Netanjahua i optužuju ga da je u akciji njihovog spasavanja prioritet bila politika.

Snimak je objavljen usred sve većeg pritiska na izraelskog premijera da se oslobode preostali taoci, koji su u Gazi.

Izraelski portal Ynet navodi da je na sastanku vladala tenzija, a kao i da su se na njemu čule oštre kritike na račun vlade.

Na jednom od snimaka sa sastanka se čuje žena koja je oslobođena zajedno sa svojom decom, a čijeg muža Hamas i dalje drži kao taoca.

taoci, Hamas, oslobađanje talaca
foto: Foto: Printscreen Tvitter

„Tamo smo osećali da niko ne radi ništa za nas. Činjenica je da sam se nalazila na mestu koje je bilo pod vatrom i da su morali da nas prokrijumčare odatle i da smo ranjeni. Pored toga što je helikopter pucao na nas na putu ka Gazi“, rekla je oslobođena žena

Ona je više puta ponovila Netanjahuu da on nema informacije i da su lokacije na kojima se nalaze taoci bile meta napada, kao i da niko nije imao pojma gde se nalaze.

„Tvrdite da postoje obaveštajni podaci. Ali činjenica je da smo bili bombardovani. Moj muž je odvojen od nas tri dana pre nego što smo se vratili u Izrael i idveden u Hamasove tunele pod Gazom“, dodala je.

Izrael je posle napada Hamasa 7. oktobra pokrenuo žestoko bombarovanje Gaze iz vazduha, što je dovelo do humanitarne krize u Gazi i izazvalo smrt više od 15.000 Palestinaca.

Izrael, rat u Izraelu, Dan Primirja, taoci, Hamas
foto: EPA/Alaa Badarneh

Ona je opisala i u kakvom psihičkom stanju se njen muž nalazi.

„Mislite da su muškarci jaki?! Moj muž je udarao samog sebe svakog dana, udara se u lice dok ne prokrvari zato što je to sve bilo previše za njega. A sada kada je sam, Bog zna u kakvom je stanju“, kazala je žena.

Istakla je da Netanjahu želi da sruši Hamas, ali da su životi oteti podjednako važni kao i životi onih u Izraelu.

„Vratite ih sve i to ne za mesec, dva ili godinu“, poručila je.

Govoreći o mogućnosti da izraelska vojska ispuni Hamasove tunele vodom ona je još jednom podsetila na svog supruga i na to da se bombarduje područje u kom se on nalazi.

Izrael, Hamas, taoci, Ruti Mander
foto: AP

„Stavljate politiku ispred povratka kidnapovanih“, kazala je oslobođena žena.

Hamas je do sada oslobodio više desetina uglavnom žena i dece, kao i Izraelaca sa dvojnim državljanstvom i stranaca. Prema navodima izraelske vojske, u zatočeništvu u Gazi je još 136 talaca, uključujući 17 žena i dece.

Jedan muškarac koji je prisustvovao sastanku rekao je da su mu članovi porodice posle oslobađanja kazali da su bili u konstantnom strahu od izraelskih napada.

„Sedeli ste pred nama i uveravali nas da bombardovanje neće ugroziti njihove živote. Oni su i na ulicama, ne samo u tunelima. Na ulici ne možete da ih prepoznate i razlikujete“, rekao je muškarac.

Otac čiji sin je i dalje u Gazi je ministru odbrane poručio da se ne svađa na konferencijama za medije već da mu sina vrati kući.

Jedna oslobođena žena je Ratnom kabinetu kazala da je svaki dan za taoce kao ruski rulet i pitala zašto ne puste palestinske zatvorenike u zamenu za taoce.

„Pustite ih sve i vratite taoce kući. Njihovi životi su u vašim rukama“, istakla je.

Izraelski portal navodi da je Netanjahu oslobođenim taocima i njihovim porodicama rekao da je sa svojim prijateljima došao da ih sasluša i govorio o značaju da se njihove priče o poniženju i patnji čuju, kao i da je veliki poduhvat da se svi vrate. U tom trenutku okupljeni su počeli da mu uzvikuju „sramota, sramota“.

Kabinet Netanjahua odbio je da komentariše objavljene audio snimke.

Kurir.rs/N1/CNN

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track