"NA ZAPADU TROŠE RUSKU NAFTU, A NI NE ZNAJU TO" Zapanjujuća tvrdnja Rabrenovića za Kurir: Pretovaruju ih pod drugim zastavama
Foto: Shutterstock

kurir tv

"NA ZAPADU TROŠE RUSKU NAFTU, A NI NE ZNAJU TO" Zapanjujuća tvrdnja Rabrenovića za Kurir: Pretovaruju ih pod drugim zastavama

Planeta -

Ruski predsednik Vladimir Putin susreo se sa predsednikom Ujedinjenih Arapskih Emirata šeikom Mohamedom bin Zajedom Al Nahjanom u Abu Dabiju. Rusija i UAE, između ostalog, sarađuju u Organizaciji zemalja izvoznica nafte I uključeni su u velike projekte trgovinom ovih energenata.

Ova poseta je izazvala veliku medijsku pažnju zbog poternice koju je za ruskim predsednikom raspisao Međunarodni krivični sud, ali i sveopšte geopolitičke situacije.

Putin
foto: Kurir tv

Značaj ove posete analiziraju gosti u jutarnjem programu "Redakcija" prof. dr Mihajlo Rabrenović, stručnjak za strategijski menandžment i Nikola Perišić, iz Centra za društvena istraživanja.

U roku od 48 sati svet je mogao da vidi, što neki nazivaju "dvostrukom politikom", ruskog predsednika Vladimira Putina. Naime, u ponedeljak je Putin uslikan u Kremlju, tokom ceremonije dobrodošlice stranih ambasadora, među kojima je bio i novi britanski izaslanik u Rusiji Najdžel Kejsi. Ruski predsednik je stajao poprilično daleko od ambasadora, uz izgovor da je to iz sanitarnih razloga, da bi se već juče prijateljski grlio i rukovao sa šefom diplomatije UAE.

Mihajlo Rabrenović
foto: kurir tv

Analitičari u studiju da li su svoje mišljenje o kontradiktornim postupcima predsednika Rusije Vladimira Putina:

Perišić smatra da je ovo jedna diplomatska ofanziva u kojoj se Rusija nalazi već neko vreme i jedan vid jačanje saveza BRIKS-a, istakavši i da Ujedinjeni Arapski Emirati treba da postanu članice Briksa, jer je situacija u Ukrajini dovela do toga da ova saradnja u okviru saveza jačaju, bazirajući se na ekonomiji.

- U tom svetlu treba posmatrati posetu. Susret sa britanskim predstavnicima ne treba shvatiti ozbiljno, već kao želju Putina da prema Zapadu napravi odstupnicu. Znamo da nije došlo do proterivanja američkog ambasadora u Moskvi, niti obrnute situacije u Vašingtonu, a da razvoj BRIKS saveza dovodi do polarizacije međunarodnih odnosa - rekao je Perišić.

Mihajlo Rabrenović
foto: kurir tv

Prema rečima Rabrenovića odnosi Rusije i Ujedinjenih Arapskih Emirata dostigli su izvanredno visok nivo, a Emirati su i glavni partner Rusije u arapskom svetu. Sukob Rusije i Zapada su, smatra Rabrenović, dodatno otežali da se odvoje politička dešavanja od ekonomskih.

- Ni Saudijska Arabija ni Emirati nemaju obavezu da privedu Putina. Ono što posebno može da zasmeta delu Zapada je što će se razgovarati i o pregovorima za okončanje rata Izraela i Hamasa i sukobima na Bliskom Istoku. Integritet Rusije kao velike sile koja može da se uključi, u ovako složene sukobe. Rusija je nazvala ovaj rat neuspehom američke diplomatije. Moskva se nameće kao posrednik i ovo je jedna vrsta diplomatske ofanzive - istakao je Rabrenović.

01:43

ANALITIČARI U STUDIJU KURIRA O SARADNJI RUSIJE I ARAPSKIH DRŽAVA

On je prokomentarisao koliko su sankcije i da li su oštetile Rusiju.

- Umesto toga desilo se to da je Ruska ekonomija uspostavila i unapredila odnose sa mnoštvom kompanija. Kada govorimo o Rusiji kada je reč o izvozu nafte i gasa ona sarađuje sa Indijom. Nekoliko puta je uvećana saradnja sa Kinom, koja ne želi da dođe do dubljeg sukoba u Ukrajini. Imamo misterizonu grupu brodova koji se iznenada pretovaraju pod nekom drugom zastavom i plove i idu, čak, i na ove zapadne lokacije, i vidimo da je teško u tim velikim prostranstvima kontrolisati tokove nafte.... - kazao je.

02:15

NA ZAPADU TROŠE RUSKU NAFTU, A NI NE ZNAJU TO Zapanjujuća analiza Rabrenovića za Kurir: Pretovaraju ih pod drugim zastavama

On je podsetio da čak i proračuni i analize stručnjaka govore o napretku Rusije u polju ekonomije. Rekao je da je i Kina ekonomski uložila u podršku Rusije, iako je Zapad očekivao da će da "padne na kolena".

- Sankcije nemaju željeni efekat da odvrate Rusiju. Ima dosta pretovara, verovatno na nekim zapadnim adresama troše rusku naftu, a da to ne znaju - rekao je Rabrenović, a Perišić dopunio:

- Dalekosežno gledano sve negativno utiče na rusku ekonomiju, ali svakako, dovodi do krize u čitavoj Evropi i zahvatiće u jednom momentu i Ameriku. Pošto su ekonomski interesi glavni pokretači, postojaće iskrenija želja da se uspostavi mir u samoj Ukrajini i da se prekine sukob. Dolazi i do političke krize. Desne partije dominiraju Evropom - zaključio je.

Kurir.rs T.M.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud

Bonus video:

04:20

NETANJAHUA TEK ČEKA SUSRET S PRAVDOM Boško Jakšić: Podelio je Izrael kao svaki desničar, kakav god bude ishod rata, SUDIĆE MU SE

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track