ISTORIJSKI DOGOVOR: Grčka i Turska potpisale deklaraciju o dobrosusedskim odnosima
Foto: EPA Yannis Kolesidis

ISTORIJSKI DOGOVOR: Grčka i Turska potpisale deklaraciju o dobrosusedskim odnosima

Planeta -

Tokom sastanka grčkog premijera Kirijakosa Micotakisa i turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana u Atini potpisana je deklaracija o dobrosusedskim odnosima dve države, kao i 15 međudržavnih sporazuma.

Turski predsednik je na zajedničkoj konferenciji za štampu sa Micotakisom izjavio da „ne postoji nijedan problem koji ne može da se reši“ između Turske i Grčke, regionalnih rivala među kojim su odnosi decenijama zategnuti.

Micotakis je rekao da oseća „istorijsku odgovornost da iskoristi ovu priliku da dovede dve države rame uz rame, baš kakve su i granice dve države“, izvestili su mediji.

U deklaraciji o dobrosusedskim odnosima se navodi da su se dve države opredelile na to da neguju prijateljske odnose, da se međusobno poštuju, žive u miru i razumevanju i da rešenja za svaki spor traže u skladu sa međunarodnim pravom.

Grčki i Turski ministri su tokom zvanične posete potpisali 15 sporazuma, među kojima je i dogovor o jednogodišnjem viznom programu koji bi omogućio turskim turistima da posećuju obližnja grčka ostrva bez potrebe da za to podnose zahtev za dozvolu.

Redžep Erdogan
foto: AP Michael Varaklas

„Nadamo se da ćemo naše probleme rešiti konstruktivnim dijalogom, dobrosusedskim odnosima u okviru međunarodnog prava“, rekao je Erdogan i dodao da će biti „u interesu čitavog regiona da se postigne pravedno, trajno i održivo rešavanje kiparskog pitanja na bazi stvarnog stanja na ostrvu“.

Micotakis je rekao da su njihovi bilateralni odnosi u prošlosti doživljavali turbulencije koje su ponekad bile opasne i da je važno ostati na „mirnijem putu“ na kome se dve države nalaze već nekoliko meseci.

U razgovoru sa grčkom predsednicom Katerinom Sakelaropulu, Erdogan je izrazio nadu da će današnji sastanak o strateškoj saradnji Turske i Grčke biti prilika za „novu eru u odnosima dve zemlje“.

Erdogan je u prvoj zvaničnoj poseti Atini od 2017. godine, nakon višegodišnjih tenzija između dve zemlje.

Kurir.rs/Beta

Bonus video:

05:51

Dogovor je postignut, poštar Mitrović je političar koji poziva na izbore

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track