Najnovije vesti

TALASI IZBACILI MISTERIOZNU MORSKU ZVER NA PLAŽU: Meštani joj odmah rasporili stomak, a tamo ih čekalo ŠOKANTNO OTKRIĆE (VIDEO)
Foto: Youtube/jasondeasis6057, Youtube/News5Everywhere

prvi snimak

TALASI IZBACILI MISTERIOZNU MORSKU ZVER NA PLAŽU: Meštani joj odmah rasporili stomak, a tamo ih čekalo ŠOKANTNO OTKRIĆE (VIDEO)

Planeta -

Voda je izbacila na obalu Filipina mrtvu velikoustu ajkulu dugu pet i po metara!

Ajkula koju su talasi doneli na plažu u provinciji Aurora bila je trudna i to je prvi put da je potvrđeno da misteriozna stvorenja rađaju žive mlade. Mediji navode da je ajkula pronađena 14. novembra sa jednim mladunčetom i šest fetusa.

- To je prvi snimak trudne velikouste ajkule pronađene u svetu - navodi se u saopštenju Nacionalnog muzeja Filipina.

Otkriće rešava dugogodišnju misteriju o tome da li su misteriozne velikouste ajkule ovoviviparna stvorenje odnosno da li rađaju žive mlade. To je slično njenom rođaku, kit ajkuli, koja takođe rađa žive mlade.

- Mladunče koje je pronađeno verovatno je rođeno nakon što je ajkula završila na plaži jer stres zbog hvatanja ili nasukanja može prouzrokovati da proteraju svoje mladunce - rekao je filipinski stručnjak AA Japtinčaj koji je nadgledao obdukciju.

Šest fetusa prevezeno je u Nacionalni muzej Filipina na dalje ispitivanje dok bi genetsko testiranje moglo da otkrije da li imaju različite očeve.

Velikouste ajkule su posebno neuhvatljive. Prvi put su primećene 1976. godine i do danas je zabeleženo tek nešto manje od 300 dubokomorskih ajkula.

Većina primeraka pronađena je u blizini Filipina i Tajvana, ali nedavno su dve velikouste ajkule primećene kako plivaju jedna pored druge pored obale Кalifornije.

(Kurir.rs/Z.Ko/New science)

Bonus video:

00:12

Ajkula u Herceg Novom

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
 
track