ZA PROSTITUTKE I DROGU IMA, ALI ZA POREZ - NEMA: Detalji optužnice protiv Bajdenovog sina
Raskalašno i bahato: Hanter s prostitutkama u hotelu, Foto: Printscreen

Ako bude proglašen krivim, preti mu 17 godina robije

ZA PROSTITUTKE I DROGU IMA, ALI ZA POREZ - NEMA: Detalji optužnice protiv Bajdenovog sina

Planeta -

U optužnici koja ima devet tačaka navodi se da je izbegao plaćanje 1,4 miliona dolara poreza u periodu od 2016. do 2019.

Federalno tužilaštvo podiglo je optužnicu za utaju poreza protiv Hantera Bajdena (53), sina američkog predsednika Džozefa Bajdena, kome preti 17 godina robije ukoliko bude osuđen!

Tužilaštvo u Kaliforniji tereti Hantera da je u periodu od 2016. do 2019. izbegao plaćanje 1,4 miliona dolara poreza iako je trošio milione dolara.

Bio na kokainu

Ovo je druga optužnica protiv Hantera, koji je u u septembru u Delaveru optužen za nedozvoljeno posedovanje oružja, preneo je BBC. Nova optužnica ima devet tačaka i sve se odnose na porez.

Ozbiljne optužbe: Hanter Bajden
Ozbiljne optužbe: Hanter Bajden foto: AP

Dve se odnose na optužbe za krivična dela vezana za podnošenje lažne poreske prijave, jedna za utaju poreza, četiri za neplaćanje poreza i još dve za nepodnošenje poreske prijave. Advokati Hantera Bajdena tvrde da je nova optužnica politički motivisana.

U optužnici se ne pominje Hanterov otac Džozef i Bela kuća se do zaključenja ovog izdanja Kurira nije oglašavala tim povodom. Republikanci su u centar istrage i impičmenta predsednika Bajdena stavili upravo Hanterovo poslovanje. Specijalni savetnik Dejvid Vajs istražuje Hanterove poslove još od 2019. Hanter je završio univerzitet Jejl i ranije je bio zavisnik od kokaina, što je javno priznao.

Problem u kampanji: Džozef Bajden, predsednik SAD
Problem u kampanji: Džozef Bajden, predsednik SADfoto: EPA

Nova optužnica protiv njega napisana je na 56 strana i u njoj tužilaštvo navodi da je Hanter trošio milione dolara na "drogu, prostitutke, striptizete, luksuzne hotele, automobile, odeću i predmete za ličnu upotrebu. U periodu od 2016. do 2020. Hanter je imao prihode od sedam miliona dolara, ali nije plaćao porez iako je imao pristup novcu kako bi namirio svoje obaveze".

Zabava za odrasle

- Da Hanter ima bilo koje drugo prezime osim Bajden, optužnice protiv njega u Delaveru i sada u Kaliforniji ne bi bile podignute - rekao je njegov advokat Ebi Lovel.

Hanter je porez platio tek 2020, i to pozajmivši novac od svog ličnog advokata. U optužnici se navodi da je Hanter platio 683.000 za "razne žene", 188.000 dolara za "zabavu za odrasle", 151.000 dolara na garderobu, 27.316 dolara za jedan porno-sajt...

Kurir.rs/A. P.

Bonus video:

01:27

SAMO U OVOM SLUČAJU MOŽETE IZBEĆI POREZ Simić analizira: Zašto mladić koji čuva napuštene životinje plaća PDV za donacije?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track