OSUĐENI ZBOG UČEŠĆA U ZLOČINU: Nastavniku u Parizu odrubljena glava zbog laži učenice
Foto: Lafargue Raphael/ABACA / Abaca Press / Profimedia

OSUĐENI ZBOG UČEŠĆA U ZLOČINU: Nastavniku u Parizu odrubljena glava zbog laži učenice

Planeta -

Francuski sud osudio je šestoro tinejdžera zbog njihove uloge u ubistvu nastavnika istorije Samuela Patija 2020. godine. Podsetimo, Pati je na nastavi pokazivao karikature proroka Muhameda predajući lekciju o slobodi izražavanja. Karikature je ranije objavio satirični časopis "Šarl Ebdo", u čiju su redakciju u januaru 2015. upala dvojica terorista i ubila ukupno 12 osoba.

Ubrzo nakon toga 18-godišnji Čečen nožem je ubio 47-godišnjeg nastavnika istorije i odrubio mu glavu. Napadača je kasnije ubila policija. Sud je danas proglasio petoro optuženika, koji su u vreme napada imali 14 i 15 godina, krivima za progon nastavnika i za identifikaciju profesora napadaču. Šesta optužena, koja je u vreme napada imala 13 godina, proglašena je krivom za lažne navode, piše "Gardijan".

Kako je došlo do ubistva?

Svima su izrečene kratke ili uslovne kazne zatvora i dužni su ostati u školi ili na poslu tokom trajanja kazni uz redovne lekarske preglede. Tinejdžeri su tokom suđenja tvrdili kako nisu znali da će napadač ubiti nastavnika.

Samuel Pati
foto: AP Michel Euler, Shutterstock, Lafargue Raphael/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Među šestoro mladih ljudi, tada između 13 i 15 godina starosti, bila je devojka koja je pokrenula polemiku koja će se pretvoriti u smrtonosni čin. Rekla je svom ocu da je Pati zamolio muslimanske učenike, uključujući i nju, da napuste prostoriju pre pokazivanja karikatura. Ona se opirala nastavniku i zbog toga je privremeno suspendovana sa nastave.

Privukao pažnju napadača

Priča je toliko naljutila njenog oca da je izašao u javnost: u onlajn obraćanju zahtevao je da nastavnik bude disciplinski kažnjen i objavio njegovo ime te ime škole. Time je pokrenuo kampanju koja je privukla pažnju napadača, navodi DW.

Ali verzija, koju je ispričala učenica, bila je neistinita: ona uopšte nije bila na nastavi i samo je htela opravdati svoju suspenziju, što je zapravo bila posledica njenog buntovničkog ponašanja. Ona je optužena za iznošenje lažnih optužbi protiv nastavnika.

Petoro učenika koje je pokazalo napadaču nastavnika osuđeno je za učešće u pripremama za teško nasilje, dok je učenica osuđena zbog iznošenja lažnih navoda.

Kurir.rs/Index.hr

Bonus video:

00:38

Dojava o bombi u Pendiku u Novom Pazaru

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja