SUD ZABRANIO ŽENI ABORTUS FETUSA SA ANOMALIJAMA! Nastavak trudnoće bi mogao da ugrozi njen život!
Foto: Profimedia

sud zabranio

SUD ZABRANIO ŽENI ABORTUS FETUSA SA ANOMALIJAMA! Nastavak trudnoće bi mogao da ugrozi njen život!

Planeta -

Vrhovni sud Teksasa privremeno je zabranio trudnici Kejt Koks hitan abortus fetusa sa anomalijama, nakon što joj je odlukom nižeg suda odobren medicinski izuzetak od zakona.

Kejt Koks, tridesetjednogodišnja žena iz Teksasa, zatražila je sudsko odobrenje za abortus, jer je njenom fetusu 27. novembra dijagnostikovana trizomija 18, genetska abnormalnost, koja obično rezultira pobačajem, mrtvorođenom bebom ili skorom smrću posle rođenja, prenosi Rojters.

Majka dvoje dece koja je trudna oko 20 nedelja, rekla je u tužbi da će morati da se podvrgne svom trećem carskom rezu, ako ne prekine trudnoću.

Takođe, nastavak trudnoće bi mogao da ugrozi i njenu sposobnost da ima još dece.

pacijent, bolnica
foto: Shutterstock

Prethodnom odlukom nižeg suda, Kejt Koks je bio odobren medicinski izuzetak od zakona.

Odluka o zabrani doneta je ubrzo pošto je državni tužilac Ken Pakston uložio žalbu i zapretio da će krivično goniti lekare ili bolnicu u slučaju abortusa, prenosi Si-En-En.

Zakon u Teksasu dozvoljava abortus u slučaju spasavanja života majke ili sprečavanja značajnog oštećenja glavnih telesnih funkcija, navodi Rojters.

Pravna bitka je veliki test za američko pravosuđe, pošto je prošle godine Vrhovni sud SAD poništio ustavno pravo na abortus, omogućavajući državama poput Teksasa da uvedu skoro potpunu zabranu abortusa.

(Kurir.rs/RTS)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track